Коментар: Има риск хората да се вдигнат да гласуват протестно

0

Партиите нямат легитимност за сложни преговори. Трудно е или направо невъзможно да се влезе в коалиция, ако се е говорило преди това за изчегъртване. Вероятно ще се отиде на нови избори, но за да има нещо стабилно, партиите трябва да представят ясни предложения и идеали. Неща, около които можем да се обединим”, каза Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК в студиото на “Твоят ден“ по Нова нюз.

Според него активността ще се вдигне на един нов парламентарен вот. „Хората не гласуват понякога и заради времето, от значение е и дали денят съвпада с дълъг уикенд, не е само заради разочарованието. 6-7% пада от активността заради метеорологичните условия. Наесен гражданите се връщат от почивки и това ще се отрази и на нея. Притеснително е, че никой няма да авторитет и мандат да направи промени“, посочи той.

На свой ред изборният експерт Даниел Стефанов подчерта, че основата, върху която се създават мнозинства, в този парламент липсва. „Кризата в политическите партии стана толкова голяма, че те не могат да произвеждат власт. Партиите, които представляват половината депутати, са в такова организационно състояние, че трудно биха взели решение кой да вземе мандат и какво да го прави. БСП има председател само на хартия, ДПС пък има трима. Във „Величие“ не се знае какво става, а ИТН е частен проект, зависим от настроенията на Слави Трифонов, ПП-ДБ пък извадиха три варианта на едно предложение“, коментира той. 

По думите му публичният интерес трябва да се върне в политиката. „Съществува риск хората да тръгнат масово да гласуват, но това да бъде протестно. Тогава ще се гласува за всякакви популистки субекти, които ще съберат вота на онепрадваните“, коментира 

Прегледана: 15965

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече