ЕК: България не е готова за еврото

0

България отговаря на три от Маастрихтските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените. Това се посочва в доклад на Европейската комисия, представен днес.

България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви, предаде БТА.

Докладът разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната – Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно.

В съобщение на ЕК са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец, според които 49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките пет години, 64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44 на сто имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.

Комисията допълва, че тези доклади служат на Съвета на ЕС при взимането на решение за разширяване на еврозоната. Припомня се, че Европейската централна банка издава успоредно свой доклад по същата тема.

Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията. Българските власти бяха заявили по-рано тази година, че до юни нашата страна няма да бъде готова за еврозоната и ще поискат допълнителен доклад наесен.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова каза преди дни в Люксембург, че страната ни ще отправи искане към Европейската комисия и Европейската централна банка за изготвяне на извънреден конвергентен доклад след края на годината, когато изпълни критерия за инфлацията.

Според източници от Европейската комисия следващата реалистична дата за приемане на еврото в България е януари 2026 година. Брюксел очаква от София редовно правителство, което да представи ясен ангажимент за приемането на единната европейска валута.

Междувременно премиера Димитър Главчев коментира излезлите днес конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка, които засягат страните извън еврозоната и тяхната готовност за присъединяването им към нея.

„За България е установено, че всички критерии са спазени, с изключение на един – за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината. При изпълнение и на този критерий, тоест на всички, ще искаме извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната, което ще стане в най-кратък срок след изпълняването на критериите“, посочи Главчев преди началото на днешното правителствено заседание.

Служебният премиер увери, че влизането в еврозоната е приоритет.

Днес в дневния ред е предвидено да разгледаме Закона за въвеждането на еврото в България. Това е една практическа стъпка, която ще осигурим първо с проект на Министерския съвет, но това ще стане след като бъде приет законът от Народното събрание. Това е практическата подготовка за въвеждане на еврото в България. Надявам се народните представители да приемат закона най-скоро, за да бъде осигурена предвидимост за българските граждани, за бизнеса, за администрацията – как на практика да бъде въведено еврото след присъединяване на България в еврозоната, посочи той.

Прегледана: 33135

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече