Демерджиев: Ръководството на МВР е с широко затворени очи за купуването на гласове

0

Купуването на гласове на тези избори беше факт. Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции.

Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му „има много конкретни данни за гласуването по секции“ и той може да предостави анализ по темата.

Ръководството на МВР стои с широко затворени очи, подчерта той.

Демерджиев отбеляза, че е имало случаи, при които са били  подавани „съвсем ясни сигнали“ за купуване на гласове, подателите на сигналите са викани, но основната цел е била да се установи откъде те имат тази информация. След това са били викани потенциалните купувачи на гласове, били са питани купуват ли и при отрицателен отговор производства не са били образувани.

Бившият вътрешен министър попита кои схеми за купуване на гласове са били разобличени от МВР.

Реалната борба с купения вот няма нищо общо с имитацията на такава, на която ставаме свидетели.“

Макар за Калин Стоянов да е тайна, не е тайна за кои политически сили се купуват гласове и на тези избори купувачите са имали „комфорта да го правят необезпокоявано„, коментира Иван Демерджиев в предаването „Преди всички“.

При толкова „заслуги“, които натрупа този министър, е нормално той да запази поста си и в следващото правителство, допълни той.

Двете политически сили, които сега се гласят да правят кабинет, вече участваха в една правосъдна реформа. Не е комично, а е трагично, заяви Демерджиев.

Относно очакваното решение на Конституционния съд за поправките в основния закон бившият вътрешен и правосъден министър изрази надежда КС да приеме обосновано „решение, с което да възстанови накърнения баланс“ между държавните органи. Той определи промените в Конституцията като „мъртвородени„.

„Много от представителите на сглобката призоваваха Конституционният съд да се превърне едва ли не във втора камара на парламента„, подчерта той.  

Прегледана: 44840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече