Румен Радев: Нашите самозвани евроатлантици биха изпратили всички българи да се бият на фронта

0

Аз категорично не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада. Защото те са много далеч от евроатлантическите ценности. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев преди церемонията по връчването на наградите на конкурса по програмиране „CodeIT“.

По думите на държавния глава до момента е имало две червени линии по отношение на конфликта в Украйна.

„Първата беше ограничаването на географския обхват на войната само на украинска земя. И втората – недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С решението да се  даде възможност за атака със западни оръжия в дълбочина на Русия и с официализирането на изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени. И за съжаление нашите политици стават част от такива неадекватни решения“, допълни Румен Радев.

На въпрос каква ще бъде позицията на България, ако на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли отиде той, а не министър-председателят, Радев отговори, че позицията му вече е била неведнъж декларирана в публичното пространство.

„Вече споделих каква ще е заявената от мен позиция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е екзистенциална среща на върха, тук се взима решения за войната и мира. Сегашният Министерски съвет, който ще вземе решението кой да изпрати във Вашингтон, е продукт на един парламент с изключително ниска избирателна активност и продукт на една гавра с българската Конституция“, отбеляза президентът.

По отношение на предизборната кампания Румен Радев изтъкна, че „всеки ден се виждат колебанията“ на българските граждани за коя партия да гласуват. По думите му политическите сили „се лутат в една безизходица, която те сами създадоха със своите коалиции и нарушаването на обещанията, дадени пред избирателите“.

„Надявам се българите да си дават сметка, че живеем в едно предизвикателно време и от активността на всеки един зависи как ще продължава България, зависи нашата сигурност и икономическото ни развитие. Изопачаването на истината се превръща в трайна черта в българската политика, виждаме и как се преиначават моите думи. Виждаме и цялата ситуация в развитието на войната в Украйна. Участието на НАТО в конфликта в Украйна е публична тайна, която все повече става явна. Това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация. А това ще рече и от ядрен Армагедон. Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение.“, смята още държавният глава.

По въпроса с позицията ни в ООН за геноцида в Сребреница Румен Радев определи като „неуместно“ българското правителство да проявява колебание.

Прегледана: 19490

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече