Мижав интерес към изборите у сънародниците ни в чужбина

0

Относителна липса на интерес на този етап към евроизборите у сънародниците в чужбина отчита зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК Стефан Манов в интервю за БНР

„Като че ли за момента изборите стоят малко далеч. Може би и рутината след толкова поредни избори относно техническата организация прави така, че хората са спокойни. Утвърдихме механизма на т.нар. автоматични секции, нещата са планируеми, организирани своевременно. Едни добри текстове, като ги оставихме да поработят няколко години, виждаме как вършат една добра работа“, коментира Манов.

Според него интересът към българските национални избори можеше да бъде по-голям, ако депутатите бяха направили последната стъпка в създаването на избирателен район извън страната. А последната стъпка е методиката, по която да се определят броя мандати за този район, добави Манов и обясни, че той съществува, но стои на „трупчета“.

До 24 часа на 14 май трябва да приключи възможността за подаване на заявления за гласуване, за да могат да бъдат оформени секциите. Към този момент над 26 хил. са заявленията. Най-много са за Турция – 17 хил., следва Германия с 1600 и Великобритания с 1400 заявления, припомня БНР.

Манов бе категоричен, че е необходима максимална прозрачност и откритост във връзка със софтуера и машините за гласуване.

Относно видеонаблюдението Стефан Манов изказа мнение, че трябва да се подобри качеството на видео потока – така че да се вижда по-добре. Идеята е да сме в ситуация на превенция, а не на последваща акция, напомни той.

Според него има какво да се подобри и в обученията в СИК. Зам.-шефът на Обществения съвет постави отново и въпроса за стандартизиране на параваните.

Прегледана: 24940

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече