Екатерина Михайлова: Сякаш за служебното правителство никой не носи отговорност

0

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача и все пак това отслабва позициите на външната политика. Това коментира пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

Според нея темата външен министър се превърна в ябълката на раздора, а всъщност би трябвало да е на по-заден план политическата кавга.

„Би трябвало външната политика да следва една логика, каквато има държавата като външнополитически курс, което е следствие на вътрешната политика. И кой ще е човекът, има значение, но не би трябвало това кой е човекът да води до сътресения във външната политика на държавата. За съжаление, едни такива сигнали дават лош пример и навън, и вътре в страната“, поясни Михайлова.

По думите ѝ сякаш за служебното правителство никой не носи отговорност, което е доста странно.

„Всеки предлага, но всеки бяга от това да каже чие е правителството, а то наистина не е ясно чие е, защото веднъж президентът избира от кръг лица, след това от избрания за премиер се очаква да посочи министрите, следва указ на президента и накрая министър-председателят и министрите се кълнат пред Народното събрание“, коментира още преподавателят.

Ако се стигне до смяната на министри в служебния кабинет, за клетвата на един или двама министри ще трябва специално да се свика заседание на парламента, тъй като депутатите ще излязат във ваканция по време на предизборната кампания, обясни проф. Екатерина Михайлова.

Прегледана: 55020

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече