Шефът на „Сиела Норма“: Ако изборите не са 2 в 1, да са през две седмици

0

„Ако парламентарните и европейските избори не са на една дата (2 в 1) и бъдат насрочени за две последователни седмици, ще бъде доста трудно“ – това мнение изрази пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ – фирмата, която обезпечава машинното гласуване.

„Винаги сме пледирали изборите да са през две седмици, но това не се чува. Приемаме, че обществото иска по-бързо да стават нещата. Ще се справим, но ще е доста напрегнато“, обясни той за зареждането на новите бюлетини между понеделник след първия вот и петък, когато машините трябва да бъдат върнати обратно за следващото гласуване. Според Тодоров вариант е двете дати да бъдат 9 и 23 юни.

Той не изключва ЦИК да им възложи допълнителна софтуерна работа, например върху допълнителен екран, който да улесни комуникацията с избирателя.

„Най-старите флашки са отпреди пет години – първите по-масови избори с машини. Останалите са на около три години и половина. Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние“, поясни Тодоров.

ЦИК подготвя осигуряването на нови флаш памети, има запитване към производителя, уточни той. „Става въпрос за 24-25 000 флаш памети, ако се закупят за абсолютно всички машини.“

Хартиеният вот е доста по-ненадежден от машинния, но българският избирател иска да има хартиен вот. Независимо какво казват политиците или хора, които пледират, че животът трябва да се развива, много българи предпочитат този традиционен начин“, отчете още Веселин Тодоров.

На 28 март пред Euronews изпълнителният директор на „Сиела Норма“ коментира, че има техническа възможност да се проведат избори „2 в 1“, ако ЦИК подготви процедурата „в разумни срокове“. Това обаче, по думите му, означава подготовката да започне още в настоящата седмица.

Прегледана: 83630

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече