Историческият COP 28 – различен прочит на анализатора на Илиян Кузманов

0

COP28 е 28-ата годишна среща на Организацията на обединените нации (ООН) по въпросите на климата, на която правителствата ще обсъдят как да ограничат и да се подготвят за бъдещото изменение на климата. Срещата на върха се провежда в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), от 30 ноември до 12 декември 2023 г. Това е изключително важно събитие, тъй като има за цел да разгледа неотложния въпрос за изменението на климата и неговото въздействие върху света. На срещата на върха ще присъстват 167 световни лидери, включително Негово Величество крал Чарлс III и папата.

Световната среща на високо равнище за действия в областта на климата, която е част от срещата на върха, е важен момент за държавните и правителствените ръководители да заявят ангажимента си да превърнат ключовите решения, свързани с климата, в конкретни действия и надеждни планове и да продължат да повишават амбицията си за справяне с изменението на климата .

На срещата на върха на ООН за климата в Дубай, 118 правителства се ангажираха да утроят световния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. като начин за намаляване на дела на изкопаемите горива в световното производство на енергия. Това е една от най-широко подкрепените инициативи, тъй като има за цел да се декарбонизира енергийният сектор, който е отговорен за около три четвърти от световните емисии на парникови газове. Като цел е удвояване на световното ниво на енергийна ефективност до 2030 г. В дългосрочен план, страните от ЕС заявяват, че големите икономики е следвало да повишат амбицията на своите национално определени приноси (НОП) и да актуализират своите цели за постигане на нулеви нетни емисии и достигнати най-късно до 2050 г. Във връзка с това Съветът на Европа приветства представянето по време на конференцията по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и на актуализиран НОП на ЕС, отразяващ основните елементи от пакета „Подготвени за цел 55“, по които бе постигнато съгласие и които ще дадат възможност на ЕС да намали нетните си емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. и да постигне климатична неутралност най-късно до 2050 г.

Уязвимите по отношение на климата държави настояват, че целите трябва да бъдат съчетани със споразумение между държавите на COP28 за постепенно прекратяване на използването на изкопаеми горива в света. Нарастващите разходи, трудовите ограничения и проблемите във веригата за доставки налагат забавяне и отмяна на проекти през последните месеци, което струва на разработчици като Orsted и BP милиарди долари под формата на отписвания. Постигането на целта за 10 000 гигавата инсталирана енергия от възобновяеми източници в световен мащаб до 2030 г. ще изисква също така правителствата и финансовите институции да увеличат инвестициите и да се справят с високата цена на капитала, която възпрепятства проектите за възобновяема енергия в развиващите се страни.

Най-голямото предизвикателство

Изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства на нашето време, което засяга всички демократични и авторитарни режими, развити и развиващи се икономики. Дълго време пренебрегвано от правителствата, реалността на глобалното затопляне се превръща в един от малкото международни въпроси, по които има известна степен на консенсус. С изключение на няколко изключения, повечето правителства признават, че съществува сериозен проблем, чиито последици вече не могат да бъдат пренебрегвани. Русия обаче остава донякъде встрани. От една страна, Москва официално признава заплахата, която изменението на климата представлява за света и в частност за Русия. От друга страна, президентът Владимир Путин продължава да изразява съмнения относно човешките причини за глобалното затопляне и няма сериозни усилия за намаляване на въглеродните емисии или за разработване на източници на възобновяема енергия като слънчевата и вятърната. Докато голяма част от развитите страни разширяват използването на възобновяеми енергийни източници, Москва удвоява развитието на изкопаемите горива. Русия, която е четвъртият по големина емитент на парникови газове в света, последователно избягва пътя към декарбонизация. Вместо това тя допринася за разрастването на климатичния скептицизъм и откровената дезинформация. Трансформацията на зависимата от изкопаемите горива икономика на страната изглежда по-далечна от всякога, особено в контекста на катастрофалното й нахлуване в Украйна. Москва говори за „адаптация към климата“ – като за предприемане на мерки за приспособяване към последиците от изменението на климата, но не проявява интерес към предприемане на действия за забавяне на глобалното затопляне.

Обективни очаквания

Историята не е на страната на срещата на върха. Почти всички завършват с отчаяни съобщения, пълни с фотошопове и ярост, които в крайна сметка не означават нищо. Емисиите на въглероден диоксид продължават да се увеличават, планетата продължава да се затопля – през 2023 г. средните глобални температури са най-високите в историята и не е постигнат никакъв пробив за постепенното премахване на изкопаемите горива. На последната среща на върха в Шарм ел-Шейх, Египет, е постигнат известен напредък в създаването на фонд за покриване на загуби и щети, който да помага на засегнатите от климатичните промени държави да плащат за отстраняване на последиците от наводнения, суши и други природни бедствия (най-накрая фондът започва да работи в първия ден на COP28). Но не се появяват много други резултати от събитието в Синайската пустиня. На пръв поглед изглежда, че COP28 ще бъде провалена, дори само защото Обединените арабски емирства, федерацията от държави, в която влиза Дубай, са седмият по големина производител в ОПЕК и естествено ще се противопоставят на всяко споразумение, което ще извади петрола от бизнеса. Но събитието се оказва ключово на фона на войната в Украйна, Палестинския конфликт и опитите да бъде подкопано доверието в международните институции и ред. В изключително нестабилният пост пандемичен свят, международната общност има нужда от важна кауза, която да обедини разнородни страни.

Нужда от повече действия

Срещата на върха на ООН за климата започва с парад на богатите държави, които обещават големи суми, за да помогнат на по-бедните страни да се справят с последиците от затоплянето на света. Водеща е страната домакин – Обединените арабски емирства, чието обещание за 100 млн. долара (92 млн. евро) изглежда има за цел да разсее критиките от месеци наред за това дали може да служи като честен посредник в преговорите за прекратяване на световната зависимост от изкопаемите горива. Предложението на Емирствата съвпада с това на Германия. Европейският съюз заяви, че ще предостави най-малко 225 млн. евро за фонда (включително обещанието на Германия). Обединеното кралство предоставя 40 млн. паунда, или приблизително 46 млн. евро. Съединените щати, които предоставят 17,5 млн. долара, или приблизително 16 млн. евро, остават далеч назад. Обещанието преодоля десетилетното разделение в преговорите за климата между „развитите“ и „развиващите се“ страни, особено по финансовите въпроси. Много активисти и уязвими от климатичните промени страни отдавна твърдят, че богатите, индустриализирани страни, отговорни за по-голямата част от емисиите, които затоплят планетата, трябва да поемат водеща роля във финансирането на действията в областта на климата. По този начин насочиха вниманието към страни като Китай, с втората по големина икономика в света, и Саудитска Арабия и Катар, две малки, но богати държави.

Повече от 20 държави подписаха в събота декларация, целяща утрояване на капацитета на ядрената енергетика до 2050 г., като американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери заяви, че светът не може да постигне „нетни нулеви“ емисии без изграждането на нови реактори. Глобалният капацитет на ядрената енергетика в момента е 370 гигавата, като 31 държави разполагат с реактори. Утрояването на този капацитет до 2050 г. ще изисква значително увеличаване на броя на новите разрешения и финансирането.

Други ангажименти бяха насочени към въглищата – изкопаемото гориво с най-големи емисии на CO2. Франция заяви, че ще събере група държави, които да поискат от ОИСР да измери климатичните и финансовите рискове, свързани с инвестирането в нови въглищни активи, за да възпре частните финансисти да подкрепят проекти. Потребителите на въглища Косово и Доминиканската република също се съгласиха да разработят планове за постепенно спиране на производството на електроенергия от въглища.

Близо 50 петролни и газови компании, сред които Exxon Mobil, подписаха Хартата за декарбонизация на петрола и газа – инициатива на президента на ПС Султан ал-Джабер за намаляване на оперативните емисии до 2050 г. Екологичните групи обаче разкритикуват хартата, заявявайки, че ангажиментите са просто отвличане на вниманието от процеса на COP28 и не успяват да се справят с емисиите, причинени от изгарянето на изкопаеми горива.

САЩ

Според вицепрезидента Камала Харис по време на срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай, Съединените щати са обещали 3 млрд. долара за Зеления фонд за климата. Фондът, в който са поети ангажименти за над 20 млрд. долара, е най-големият международен такъв, предназначен за подпомагане на действията в областта на климата в развиващите се страни. Харис обявява обещанието в обръщението си към участниците в срещата на върха, като заяви, че фондът помага на развиващите се страни да инвестират в устойчивост, чиста енергия и решения, основани на природата. Координаторите на фонда заявиха, че настоящият втори кръг на попълване на средствата носи около 9,3 млрд. долара под формата на обещания за финансиране на проекти в държави, уязвими от климатичните промени, в периода 2024-2027 г.

Положителен знак, е продължаване на затоплянето на отношенията между САЩ и Китай. Сътрудничеството между двата най-големи емитента на парникови газове е от решаващо значение за постигането на консенсус на срещата на върха COP28. Кери и китайският пратеник по въпросите на климата Сие Джънхуа се срещнаха в Калифорния, където страните се договориха да възобновят двустранната работна група по въпросите на климата, която Пекин беше преустановил миналата година. САЩ и Китай се споразумяват да подкрепят нова глобална цел за възобновяеми енергийни източници и да работят заедно по въпросите на метана и замърсяването с пластмаса, но различията по отношение на изкопаемите горива остават. Кери призова големите производители на изкопаеми горива да подкрепят формулировка, която ще ги задължи да прекратят постепенно използването на „неусвоени“ изкопаеми горива, което е препратка към горивата, изгаряни без технология за улавяне на емисиите.

Китай

Повече от позитивно ангажирана може да се определи позицията на Китай по време на форума. Според специалния пратеник на страната по въпросите на климата Сие Джънхуа, Китай планира да обяви националните си цели за 2030 г. и 2035 г. в рамките на Парижкото споразумение през 2025 г. Страните, подписали Парижкото споразумение, трябва да определят цели в областта на климата или национално определени приноси (НДП) и да ги актуализират във времето. Очаква се държавите да предложат своите НДП за 2035 г. през 2025 г. Китайското правителство се отнася много сериозно към този въпрос и планира да предложи своите НДП за 2030 г. и 2035 г. през 2025 г., както и да предложи нови мерки за изпълнение.

Китайската делегация на COP28 дава ясно да се разбере, че иска да насърчи по-голямо сътрудничество в отраслите за чиста енергия, отчасти за да запази доминиращото положение на страната в производството на фотоволтаични продукти, вятърни турбини, електрически превозни средства и водородни електролизи. Тези пазари се разглеждат като изключително важни за Китай на фона на нарастващата конкуренция, дължаща се на политиките в САЩ и ЕС за диверсификация на веригите за доставки, подкрепа на местното производство и намаляване на зависимостта от китайския износ.

Настоящият план на Китай за климата NDC цели достигане на пик на емисиите на въглероден диоксид преди 2030 г. и въглеродна неутралност преди 2060 г. Страната е поела ангажимент да намали въглеродния си интензитет с над 65% през 2030 г. спрямо нивата от 2005 г. Планът включва също така увеличаване на дела на неизкопаемите горива в потреблението на първична енергия до около 25% през 2030 г. и увеличаване на инсталираните мощности на вятърна и слънчева енергия до над 1200 GW до 2030 г.

По отношение на целите за 2030 г. и 2035 г. има призиви, особено от страна на развитите икономики, Китай да представи план за намаляване на производството на електроенергия от въглища, да допринася повече за фондовете за климата и да реформира своя пазар на въглеродни емисии в по-строга схема с абсолютен лимит и по-високи цени.

В речта си на Световната среща на върха за действия в областта на климата по време на Конференцията на ООН по изменение на климата – COP28 през 2023 г. в Дубай, ОАЕ, китайският вицепремиер Дин Сюесян подчертава необходимостта всички страни да засилят решимостта и капацитета си за съвместно справяне с изменението на климата и призова света да увеличи възобновяемата енергия и да ускори екологичната трансформация в глобалната борба срещу изменението на климата. Доклад на ООН, публикуван в края на ноември, показва, че настоящите ангажименти на страните ще поставят света на пътя към повишаване на температурата с 2,5 – 2,9 градуса по Целзий до края на този век, оставяйки основната цел на Парижкото споразумение от 2015 г. – 1,5 градуса по Целзий – недостижима.

Китай е поел ангажимент да достигне максимален брой въглеродни емисии до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060 г., като включи целите за намаляване на въглеродните емисии в цялостното планиране на икономическото и социалното си развитие. Емисиите на въглероден диоксид на единица БВП в страната са намалели с над 51% през 2022 г. спрямо нивото им от 2005 г., а усилията за залесяване са увеличили националния процент на покритие с гори в Китай на 24,02% през 2022 г. Пекин се превърна в световен лидер в използването на зелени и нисковъглеродни енергийни източници, като общият инсталиран капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници ще достигне 1 213 гигавата през 2022 г. Страната заема първо място в света за осем поредни години по производство и продажби на превозни средства с нова енергия, като към края на юни тази година броят им достига 16,2 милиона.

Председателят на COP28 Султан Ахмед Ал Джабер подчертава ролята на Китай за декарбонизацията на енергията, която използваме днес, като отбеляза, че повече от три четвърти от слънчевите панели в света, около 60 % от вятърните турбини в света и три четвърти от литиево-йонните батерии идват от Китай. Китай също така активно насърчава международното сътрудничество за справяне с предизвикателствата, свързани с климата, и е дълбоко ангажиран в сътрудничеството Юг-Юг.

Великобритания

На срещата на върха COP28 в Дубай, Крал Чарлз III предупреди, че светът „ужасно се е отклонил от пътя“ за постигане на основните цели в областта на климата. Той подчерта необходимостта от спешни действия за смекчаване на извънредната ситуация с климата, като заяви, че опасностите вече не са далечни рискове. В речта си при откриването монархът от Великобритания заяви пред делегатите, че през 2050 г. „нашите внуци няма да ни питат какво сме казали, а ще живеят с последиците от това, което сме направили или не сме направили“.

Чарлз изтъкна повтарящите се циклони, наблюдавани в островните държави, горските пожари в Европа и безпрецедентните наводнения в Азия като ясни признаци за продължаващото изменение на климата. Той алармира, че извеждаме природния свят извън балансираните норми и граници и че провеждаме огромен, плашещ експеримент за промяна на всички екологични условия с темпове, които далеч надхвърлят възможностите на природата да се справи.

COP28 ще е първият път, в който държавите ще направят „глобална равносметка“ на напредъка, постигнат след подписването на Парижкото споразумение през 2015 г., Но ООН предупреди, че при сегашните политики в областта на климата, въпреки положените усилия, планетата е на път да се повиши с катастрофалните 3С до края на века. А Крал Чарлз III е от малцината, прекарали голяма част от живота си в опити да предупреди за екзистенциалните заплахи, пред които сме изправени във връзка с глобалното затопляне, изменението на климата и загубата на биоразнообразие.

Африка

Африканските групи на гражданското общество и лидерите в областта на климата изразиха скептицизъм по отношение на приемането на фонд за загуби и щети на срещата. Те твърдят, че африканските страни са най-малките емитенти на въглероден диоксид, докато световният Север е отговорен за над 90 % от въглеродните емисии. Директорът на Глобалната инициатива за продоволствена сигурност и опазване на екосистемите (GIFSEP) Майк Терунгва заяви, че ангажиментите звучат добре, но са политически изявления, а не реални пари. Той предложи да се включат конкретни срокове и ангажиментите да не се превръщат в разрешителни за емисии или замърсяване от страните, които ги поемат. Активистът за правата на околната среда, прогнозира тежки битки занапред, като заяви, че средствата трябва да започнат да постъпват, да бъдат значителни и насочени към най-уязвимите страни. Той също така сигнализира за фалшивите и временни решения, тъй като изплатената сума няма да покрие пропуските във финансирането на възстановяването и намаляването на риска от бедствия.

Фондът „Загуби и щети“ има за цел да подпомага развиващите се страни, уязвими от неблагоприятните последици от изменението на климата, и ще бъде управляван от Световната банка като негов временен домакин. Нивото му, обявено от президента на САЩ Джо Байдън и пратеника по въпросите на климата Джон Кери, се оказа изключително смущаващо.

Бразилия

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва влезе в COP28 с мегаделегация от над 2000 души и амбициозни цели в областта на климата за справяне с неравенството и опазване на тропическите гори в света. Претенциите му за по-широко лидерство в областта на климата по отношение на намаляването на изкопаемите горива обаче бяха отслабени, когато неговия министър на енергетиката Александре Силвейра съобщи, че Бразилия планира да се присъедини по-тясно към най-големия петролен картел в света – ОПЕК. Бразилските активисти за климата заявиха, че моментът и символиката са ужасяващи и са знак за разделението в страната, която е постигнала огромни успехи в намаляването на обезлесяването на Амазония, въпреки че е продължила проучванията за нефт в екологично чувствителни райони.

В края на най-топлата година в света учени, активисти и политици от много засегнати страни призоваха делегатите на срещата на върха на ООН за климата да си поставят за цел постепенното спиране на използването на изкопаеми горива. Те се надяваха, че Бразилия, която ще бъде домакин на Коп30 след две години, може да бъде техен съюзник. Откакто пое властта през януари, Лула многократно обявява, че климатичната криза е приоритет и подкрепя мерките, предприети от неговия министър на околната среда Марина Силва, за обръщане на екологичното опустошение от предишното управление на десния му предшественик Жаир Болсонаро.

Бразилия вече е спестила 250 млн. тона въглероден диоксид през тази година, което се равнява на общото количество за Аржентина. Освен че дава положителен пример, по-рано тази година Бразилия организира конференция на амазонските държави и се опита да изгради съюз с други екологични суперсили като Индонезия и Конго. На COP28 тя призовава за създаването на горски фонд, който да възнаграждава държавите за намаляване на обезлесяването и да стимулира жителите на горите да избягват разрушителни практики като дърводобив, животновъдство и минно дело. Вече е договорен отделен фонд за загуби и щети в подкрепа на държавите и общностите, които са най-уязвими от екстремни климатични условия, и се очаква Бразилия да демонстрира лидерство сред развиващите се страни, като настоява богатите държави, които носят най-голяма отговорност за климатичната криза, да направят значителни вноски.

Представители на външното министерство твърдят, че Бразилия ще действа и като защитник на най-амбициозната цел за климата в света – ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C (2,7F) над прединдустриалните нива, въпреки че все повече научни доказателства сочат, че тази цел може да бъде нарушена по-рано от очакваното. За да има дори и малка вероятност това да бъде предотвратено, емисиите трябва да започнат да намаляват и то бързо, което ще изисква бързо отказване от изкопаемите горива.

Бразилските общности на коренното население имат по-силен глас от преди, благодарение на назначението от Лула, които е първия в страната министър на коренното население Соня Гуаджара. Тя е един от 15-те министри в бразилската делегация, която е повече от три пъти по-голяма от всички, изпращани досега и според сведенията е най-голямата в историята на срещите на върха на ООН за климата.

Прибалтика

Президентът на Полша, Анджей Дуда направи обръщение към участниците в срещата на върха на ООН за климата COP28 в Обединените арабски емирства, като призова за „справедлив енергиен преход“, който да даде приоритет на човешките нужди. Дуда изтъкна значението на хората и техните нужди в реакцията на изменението на климата и призова за преход, който да не подкопава качеството им на живот. Той наблегна на разширяването на използването на слънчева и вятърна енергия в Полша в съответствие с глобалните цели в областта на климата и призова за преход от изкопаеми горива към нисковъглеродни източници на енергия и опазване на природата. Дуда отказа да позира за „семейна“ снимка със 198-те национални лидери, участващи в срещата на върха, поради присъствието на силния лидер на Беларус Александър Лукашенко. Президентът на Литва Гитанас Науседа и президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс също отказаха да се появят на снимката заедно с Лукашенко. Полша и балтийските държави осъдиха подкрепата на Беларус за нахлуването на Русия в Украйна и обвиниха режима в разправа с политическата опозиция и насочване на нелегални мигранти за дестабилизиране на региона.

Близкият Изток

ОАЕ се ангажира да инвестират 200 милиарда долара в чиста енергия, за да гарантират успеха на преговорите за климата преди срещата на върха на ООН COP28. Фондове на ОАЕ могат да бъдат свързани с инвестиции в целия свят през годината, предшестваща срещата на върха на COP, предимно в областта на зелената енергия. Около една трета от тях са насочени единствено към развиващите се икономики, включително съвместни предприятия за чиста енергия в Египет, Индонезия и Замбия, меморандум за разбирателство за проекти за вятърна, слънчева и акумулаторна енергия в Малайзия на стойност 8 милиарда щатски долара и споразумения за енергийни сделки в Турция на стойност около 30 милиарда щатски долара. Султан ал-Джабер пътува до Азербайджан само няколко дни преди заключителния кръг от преговорите за климата. Той се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев, за да открие соларна ферма, която е достатъчно голяма, за да захранва 110 000 къщи. Докато Джабер открива огромния 230-мегаватов соларен парк „Гарадаг“, Masdar подписа споразумения за още три проекта за възобновяема енергия с общ капацитет от 1 GW в Азербайджан. Според данни от индустрията стойността на проектите се оценява на 1 милиард щатски долара (1,5 милиарда щатски долара).

По-рано тази година ОАЕ обещават 4,5 млрд. щатски долара, за да помогнат на африканските държави да финансират проекти за чиста енергия, като средствата ще дойдат от Masdar, Фонда за развитие на Абу Даби, Etihad Credit Insurance, националната агенция за експортно кредитиране и AMEA Power, компания за възобновяема енергия. Masdar заяви, че ще използва своите 2 млрд. щатски долара, за да мобилизира 10 млрд. долара за финансиране, насочено към осигуряването на допълнителни 10 GW капацитет за чиста енергия в Африка до 2030 г. в рамките на партньорство с Africa50 – инициатива, насочена към увеличаване на възобновяемата енергия на целия континент.

ОАЕ представят инвестицията като доказателство за ангажимента си да използват част от огромното си петролно богатство, за да подпомогнат прехода към чиста енергия. Държавата разполага с активи на стойност 2,5 трилиона щатски долара в своя суверенен фонд, пенсионни фондове и централна банка. Транзакционният подход на ОАЕ към тазгодишната среща на върха, която започва в Дубай в четвъртък, подчертава желанието на страната за ново влияние.

Изследване на ООН от 2021 г. установи, че до 2050 г. ще са необходими инвестиции в областта на климата в размер на 125 трилиона щатски долара, за да може светът да намали емисиите си и да постигне целите на Парижкото споразумение. Въпреки няколкото инициативи и схеми обаче в развиващия се свят не се инвестират пари с необходимите темпове и мащаби. Инвеститорите, които искат да подкрепят проекти за възобновяема енергия в развиващите се икономики, обикновено се сблъскват с по-високи разходи за заеми поради политическата нестабилност и нестабилните валутни курсове. ОАЕ разбират това и имат инвеститорска нагласа. Председателството на КС мисли така: „Разбираме инвестициите, възобновяемите енергийни източници – можем да го направим“.

Ватикана

Папа Франциск призова на срещата на върха на ООН за климата да бъде постигнато пробивно споразумение за спиране на глобалното затопляне, включително за премахване на изкопаемите горива, тъй като изменението на климата е „излязло от контрол“. 86-годишният папа планираше да присъства на конференцията, но не можа да го направи поради възпаление на белите дробове. В посланието си Франциск наблегна на важността на настоящето и на унищожаването на околната среда като престъпление срещу Бога.

Франциск превърна защитата на околната среда в основна част от социалното си учение, като пише два важни документа по темата през 2015 г. и през октомври тази година (2023). В посланието на COP28 Франциск се обръща директно към делегатите, като заяви, че „е от съществено значение да има пробив, който да не е частична промяна на курса“ в Дубай. Той заяви, че е необходимо да се върви решително напред с по-голяма енергийна ефективност, възобновяема енергия, „премахване на изкопаемите горива“ и промяна на разточителния начин на живот.

Папата призова и за опрощаване на дълговете на бедните страни, които са по-малко отговорни за парниковите газове, но страдат повече от развитите държави. Той нарече това изплащане на „екологичния дълг“, който им се полага за това, че страдат от нещо, което не са причинили. Той призова за внимание към вика на Земята, молбата на бедните и мечтите на децата. В заключение папа Франциск призова света да осъзнае своите граници и да работи за автентичен пълноценен живот, признавайки спешната необходимост от справяне с изменението на климата и екологичния дълг, който съществува между малцината богати и масите от бедни.

Климатичните Предизвикателства

Конференцията COP28 има за цел да разгледа пет основни предизвикателства: глобалната оценка, прехода към възобновяема енергия, въпроса за загубите и щетите, адаптирането към изменението на климата и финансирането на борбата с изменението на климата. Първата Конференция на страните, чийто домакин бе Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), се проведе в Берлин през 1995 г. Срещите на върха през първите години обикновено привличаха 5000 регистрирани участници, като на някои от по-амбициозните събития достигаха до 10 000. Преломната точка бе COP21 в Париж, където се събраха 30 000 души, макар че може да се твърди, че резултатът – обвързващ международен договор за климата, подписан от почти 200 държави – оправдава тълпата. Оттогава насам срещите на върха губят контрол над броя на участниците. Конференцията на страните от ЕС в Глазгоу през 2021 г. събра почти 40 000 души, а в Шарм ел-Шейх – почти 50 000. В Дубай се очакват седемдесет хиляди, макар че според някои доклади истинската бройка ще бъде 100 000, а около 400 000 посетители ще посетят зоните на „зелената зона“, натъпкани с технологични и бизнес павилиони.

Първото предизвикателство е да се извлекат поуки от резултатите от Парижкото споразумение от 2015 г. и да се определи нов курс за действия на държавите в областта на климата. Второто предизвикателство е да се ускори постепенното спиране на изкопаемите горива, като това се обвърже с глобалните цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност. Франция има за цел да се освободи от въглища до 2030 г. чрез преобразуване на последните си две електроцентрали в нисковъглеродни решения. Третото предизвикателство е да се приложи споразумението, постигнато на COP27, като се създадат нови финансови механизми и фонд за покриване на загуби и щети. Четвъртото предизвикателство е да се определят стабилни и бързи действия за намаляване на уязвимостта и посрещане на нуждите от адаптация в отговор на изменението на климата, включително увеличаването на екстремните климатични явления. Петото предизвикателство е да се мобилизират повече средства като част от солидарността с развиващите се страни в областта на климата, като се трансформира финансовият модел, за да се приведат всички финансови потоци в съответствие с целите за смекчаване и адаптиране.

На годишната конференция на Организацията на обединените нации (ООН) за изменението на климата, известна още като „Конференция на страните“ или „КС“, се събират световни лидери, министри и преговарящи, за да се споразумеят как да се справят с изменението на климата. Преговарящите страни включват правителства, които са подписали Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), Протокола от Киото и/или Парижкото споразумение. На COPs присъстват и хиляди представители на гражданското общество, частния сектор, международните организации и медиите.

От COP21 през 2015 г. насам срещите се въртят около начините за изпълнение на Парижкото споразумение, което има три основни цели: задържане на повишаването на средната глобална температура до „доста под“ 2°C и продължаване на усилията за ограничаване на повишаването до 1,5°C над прединдустриалните нива; адаптиране към изменението на климата и изграждане на устойчивост; и съгласуване на финансовите потоци с „пътя към ниски емисии на парникови газове и устойчиво на изменението на климата развитие“.

27-ата Конференция на страните (COP27) в Шарм ел-Шейх, Египет, през ноември 2022 г. запълни празнината между COP26 в Глазгоу, Обединеното кралство, на която бяха финализирани правилата за прилагане на Парижкото споразумение, и COP28. Споразумението не постигна целите, поставени от Франция и Европейския съюз, но запази същественото: в него бе потвърдена целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C и всички държави бяха призовани да положат допълнителни усилия от 2023 г. нататък. Франция и Европейският съюз заеха конструктивна позиция по време на трудните преговори на COP27, които доведоха до няколко важни пробива.

От 2017 г. насам Франция е намалила емисиите си на парникови газове с два пъти по-бързи темпове от очакваните, като между 2017 и 2022 г. намалението е 12%. Това намаление се потвърди и през първата половина на 2023 г., като емисиите на CO2 намаляват с 4,3 %.

Няколко държави обявиха допълнителен финансов принос към Фонда за адаптация, за периода 2022-2023 г. През 2021 г. само френското финансиране за адаптация ще възлиза на 2,2 млрд. евро, т.е. 10 % от глобалното финансиране. Страните създават Работна програма за смекчаване на последиците, за да гарантират, че целта за глобално затопляне от 1,5°C е постижима.

Международните лидери декларираха готовността си да работят заедно за създаване на партньорства за положително опазване на околната среда (ППООС) с цел опазване на жизненоважни резервати за въглерод и биоразнообразие. Тази визия се осъществи на срещата на върха „Една гора“ в Либревил, Габон, през 2023 г., на която Франция, Conservation International и фондация „Уолтън“ обявяват първоначална инвестиция от 100 млн. евро за договори за PCP.

Световните лидери изразиха загрижеността си относно текущото състояние на климата и последиците от глобалното затопляне. По време на COP28 се постави акцент върху необходимостта от бърз преход към възобновяеми източници на енергия и отказ от използването на изкопаеми горива. Секретарят генерал на ООН, Антонио Гутереш, заяви, че „не можем да спасим горящата планета с водния маркуч на изкопаемите горива“. Лидерите призоваха за ускоряване на прехода към чиста енергия и насърчаване на справедлив преход.

Евентуални Препятствия

Русия се противопоставя на задълженията за отказ от определени енергийни ресурси или изкопаеми горива преди COP28, както и на предвиждането на задължения в международни документи за постепенно отказване от някои енергийни ресурси или изкопаеми горива. В съответствие с Парижкото споразумение през 2023 г. се провежда „глобална равносметка“, за да се оцени напредъкът в постигането на целите на споразумението. Като част от този процес Русия изпрати своята позиция до ООН. „Ние се противопоставяме на разпоредбите, които по какъвто и да е начин дискриминират или призовават за постепенно отказване от определен енергиен ресурс или изкопаемо гориво“, цитиран от Интерфакс.

Русия заяви, че при анализа на климата е важно да се отчитат различни ефекти и последици, включително социално-икономически, свързани с преки и косвени рискове за благосъстоянието на хората и икономическото развитие. „Необходимо е да се отчете приносът на всички нискоемисионни и преходни технологии и видове горива, които улесняват намаляването и увеличаването на абсорбцията на парникови газове. Необходимо е също така да се вземе предвид приносът на природните и екосистемните решения за поглъщането на парниковите газове, например поглъщателната способност на горите“, се казва в изявлението.

Русия също така заяви, че препоръките на ООН не трябва да имат директивен характер и трябва да предоставят на страните възможности, които те могат да изберат, за да разработят последващи стъпки, като вземат предвид националните си условия. Въпреки че признава заплахата от глобалното затопляне, Русия не е поела значителни ангажименти за намаляване на въглеродните емисии или за разработване на възобновяеми енергийни източници най-вече поради икономически причини. Визията на Кремъл за Русия като глобален икономически играч и велика сила се основава на изкопаемите горива. Въпреки събития като топенето на ледниците, екстремните метеорологични явления и обществената осведоменост, руската „политика за адаптиране към климата“ е до голяма степен предназначена за показ и отрича необходимостта от съществена промяна. Макар че преходът на Русия към икономика, която не е свързана с въглеродни емисии, изглежда малко вероятен, важно е да се признае, че нейната политика в областта на климата е неустойчива от екологична, икономическа и стратегическа гледна точка. Ако все пак настъпи промяна, тя вероятно ще бъде плавна и последователна.

Когато говорим за кампаниите за отричане на изменението на климата и дезинформация ние интуитивно смятаме, че те се подхранват от гиганти в областта на изкопаемите горива като Shell и ExxonMobil, които разпространяват неверни твърдения за истинското естество на изменението на климата. Но ролята на руската пропаганда в подхранването на дезинформацията за климата обаче често се пренебрегва, като фокуса винаги е върху политическия аспект на хибридните кампании на Москва. Въпреки че през последните години прокремълски медии като RT (преди това Russia Today) и Sputnik News бяха критикувани за разпространяването на невярна информация за науката за климата.

Много от нас си спомнят как през 2003 г. Путин дебелашки отговори, че изменението на климата вероятно няма да е лошо нещо в студена страна като Русия. Повече от десетилетие по-късно Русия бе сред последните държави, които подписаха Парижкото споразумение, признавайки изменението на климата за сериозна заплаха и давайки амбициозно обещание да намали емисиите на Русия с 70-75% в сравнение с нивата от 1990 г, но не предприеха никакви конкретни последващи действия. През 2017 г. Путин заявява, че количеството парникови газове, произведени от вулканични изригвания, надхвърля това, генерирано от човешката дейност. През следващата година той заяви, че промените в глобалната околна среда, вариациите в интензивността на космическите лъчи и неоткриваемите промени в галактиката са истинските причини за изменението на климата. През 2020 г. Путин иска от кабинета си да създаде стратегия за значително намаляване на емисиите на Русия и обяви амбициозната цел за постигане на нулеви нетни емисии до 2060 г. – цел, която е в унисон с държави като Китай и Саудитска Арабия.

Русия обаче никога не е полагала сериозни усилия за декарбонизиране на икономиката си. Независимата изследователска група Climate Action Tracker (CAT) оценява прехода на Русия в областта на климата като „критично недостатъчен“ поради липсата на реален ангажимент за ограничаване на емисиите на парникови газове. Енергийната стратегия на Руската федерация до 2035 г., приета през 2021 г., се фокусира почти изцяло върху насърчаването на добива, потреблението и износа на изкопаеми горива за останалия свят, като се стига до заключението, че нарастващата зависимост от приходите от изкопаеми горива представлява значителен икономически риск в бъдеще, съвместимо с целта от 1,5 градуса.

Екологичната цена на войната през февруари 2022 г. нанася последен удар върху международната надеждност на обявените от Путин цели в областта на климата. Горските пожари, експлозиите в петролни бази и газови електроцентрали, както и разполагането на тежки военни превозни средства и оборудване, задвижвани с изкопаеми горива, причиняват сериозни екологични щети в Украйна. След нахлуването си в Украйна Русия се оказа политически изолирана и непривлекателна за чуждестранни инвеститори, които биха могли да допринесат за модернизирането на нейната икономика. Вследствие на войната чуждестранните правителства и научни организации налагат санкции и на руски изследователски институции.

Скептицизмът по отношение на климата в Русия е важен аспект както на руския, така и на западния обществен дебат. В Европа и САЩ скептицизмът е до голяма степен реактивен, като се конкурира в рамките на социалната сфера около формулирането на климатичните промени. В условията на авторитарния режим в Русия общественият дебат е доминиран от опортюнистични държавни интереси, определени от политическия, бизнес и медиен елит. Руското отричане на изменението на климата отразява гъвкавата политика на държавата, чийто бюджет зависи до голяма степен от изкопаемите горива. Путин може и да е подписал Парижкото споразумение и да е декларирал намерението си да декарбонизира икономиката, но той също така започна мащабна война в Украйна, която бе възможна само благодарение на финансирането от износа на изкопаеми горива.

Руският скептицизъм по отношение на климата не винаги се корени в идеологията на свободния пазар. На Запад климатичните скептици обикновено прибягват до либертариански аргументи срещу политиките в областта на климата, които те възприемат като заплаха за свободния пазар и свободното общество. Ролята на науката в руското общество има отражение в руското общество. В миналото някои руски учени играят значителна роля в легитимирането на опозицията срещу ратифицирането на Протокола от Киото. В началото на 2000 г. физикът Юрий Израел заемаше важни позиции в Световните конференции по климата, МГИК и Руската академия на науките. След ратифицирането на Протокола от Киото климатичният скептицизъм сред руските учени претърпява развитие, подобно на наблюдаваното в Европа и англосферата. Тази промяна е съпроводена с твърдения, че способността на руските гори да поглъщат въглеродни емисии е много по-голяма, отколкото се смята досега.

Скептичната климатична пропаганда в медиите играе значителна роля за формирането на общественото мнение и политическите решения в западните демокрации. В Русия обаче влиянието на общественото мнение върху формирането на политики е ограничено, което води до слабо отразяване на изменението на климата в медиите на страната в периода 2000-2014 г. Между 2000 г. и 2014 г. скептицизмът по отношение на климата се превръща в основен наратив, вероятно поради възприеманите опасности, като това че признаването на антропогенното изменение на климата би довело до икономиката, зависима от износа на енергия. Липсата на доверие в авторитетни източници в руското общество, дължаща се на десетилетия държавна пропаганда, също изиграе ключова роля.

Дискусията за климата в руските медии често преминава в сферата на дезинформацията. Проектът EUvsDisinfo на Европейската комисия картографира най-радикалната, конспиративна форма на руската дезинформация, като приема, че изменението на климата е западна конспирация, която е в разрез с руските интереси. Сред примерите за това са електронното списание Oriental Review, в което се предполагат връзки между Хитлер и изменението на климата, статия в New Eastern Outlook, в която се твърди, че предстоящият период на намалена слънчева активност, известен като „слънчев минимум“, вероятно е причина за екстремните метеорологични условия, както и онлайн списанието Strategic Culture Foundation, в което многократно се твърди, че програмата за изменение на климата има за цел да намали населението на света. Подобни конспиративни теории достигнат до най-високите етажи на руския елит, като например депутатът от Думата Алексей Журавльов и предположението му, че екстремните метеорологични явления са резултат от американски оръжия, предназначени да променят климата. Новости, изказва подобно твърдение, че западните сили участват в експерименти с климатични оръжия, и за шведската активистка за климата Грета Тунберг, която е обект на клеветнически статии, представящи я като омразната „кръстоноска на децата“ на предполагаемия „екологичен елит“.

Бъдещето на декарбонизацията в Русия е несигурно, тъй като международните санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна, ограничават достъпа ѝ до финансовите и технологичните ресурси, необходими за енергийния преход. На вътрешно равнище преобладаващият скептицизъм по отношение на климата в медиите и силната зависимост на руската икономика от изкопаемите горива обясняват нежеланието на елита на страната да продължи усилията за декарбонизация. Моделът на Русия, зависим от изкопаемите горива, вероятно постепенно ще стане неактуален, тъй като все повече държави преминават към енергиен преход. Това, заедно с политическите събития в Русия и несигурния изход от войната в Украйна, ще изиграе решаваща роля при определянето на пътя на страната към декарбонизация. Дори и след края на войната конкретни действия, насочени към смекчаване на последиците от изменението на климата, могат да представляват предпоставка за отмяна на икономическите санкции, като по този начин се превърнат в инструмент за дипломация в областта на климата.

В Заключение

Основен аспект на разискванията на COP28 е разделението между развитите и развиващите се държави. Въпреки че развитите държави са отговорни за голяма част от емисиите на парникови газове, развиващите се държави понасят най-голямата част от вредите, причинени от климатичните промени. Има необходимост от финансова подкрепа за развиващите се държави, за да могат да инвестират във възобновяема енергия и да се справят с последиците от климатичните бедствия. Въпреки че някои държави постигат съгласие за създаване на фонд за справяне с щетите, необходимите финансови средства все още не са налице.

COP28 предоставя възможност за диалог и осъзнаване на необходимостта от бързи и решителни действия, въпреки сложностите и затрудненията, свързани с климатичните промени и военните конфликти, които нарушават събитието. Важно е да се намали използването на изкопаеми горива и да се насърчи преходът към възобновяема енергия. За да се постигне това е необходимо сътрудничество между всички държави и намиране на справедливи и устойчиви решения.

Като признание за необходимостта от провеждане на COP, по-малките събития ще се провеждат ежегодно в Бон, Германия, където се намира секретариатът на РКООНИК. Провеждането им в един и същи град би намалило и натиска върху страните домакини да постигат резултати, които да спестяват време, макар и незначителни. Непреговарящите части – политическият дневен ред, евтините фотосесии на световните лидери, събитията, свързани с действията в областта на климата – биха могли да се провеждат всяка година или всяка втора година на по-голямо място, може би в Женева, която разполага с широка конгресна инфраструктура и е на повече или по-малко политически неутрална почва, тъй като не е член на Европейския съюз (Русия не желае COP29 да се провежда в ЕС, който се противопоставя на руската инвазия в Украйна и е наложил санкции на Москва). Въпреки че се отправят критики относно нуждата от твърди преговорни сесии, ООН генерира политическия натиск, необходим за поддържане на усилията за намаляване на въглеродните емисии.

Дубай 2023-та, както и Париж осем години по-рано, могат да останат в историята на COP като преломни събития – но по субективни причини. С присъствие, равняващо се на средно голям град, и изключително ниски очаквания за пробив, ООН може би най-накрая ще стигне до заключението, че неговите панели са раздути чудовища, които се нуждаят от животоспасяваща диета, за да се съсредоточат върху текущата работа и бързо и ефективно справяне с проблемите. Тази работа е предотвратяването на радикалното затопляне на планетата, а не създаването на климатично изложение. За много анализатори, COP28 остава в сянката на случващото се в Палестин. Но в действителност големият проблем е Русия, която не само отхвърля каквато и да е ангажираност в борбата срещу климата, но всячески се опитва да разруши действащите международни институции и установен ред в опитите да съхрани остарялата си олигархична икономика, базирана на огромни природни богатства, експлоатирани от корумпирани елити, неумеещи да бъдат съпричастни към останалото човечество и заобикалящата ни природата.

Материалът е любезно предоставен от Angel Analytical London и е изготвен е от Илиян Кузманов, журналист и анализатор, изследващ процесите в Русия и Африка. Подробна методология и данни се предоставят при поискване.

Прегледана: 144675

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече