„Тука сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на баче Цено“

0

Скандално видео с дописване на преференции за кандидати за общински съветници се появи в социалните мрежи. Според публикациите то е от ОИК Борован и е заснето с видеонаблюдението за броене на бюлетини, съобщава бТВ.

„Тука сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там“, казва мъж зад кадър на видеото.

Разговорът в комисията продължава с инструкции на празните бюлетини без преференция да се отбележи номер 102.

По-късно на клипа виждаме член на комисията – жена, която взима тесте с бюлетини и започва да ги „поправя“ с химикалка.

Дейността им обаче е прекъсната с почукване на вратата. „Спри, спри, спри, пак е нещо“, завършва видеото.

Според публикациите става въпрос за секция 060500005 от село Малорад, община Борован, Врачанско.

bTV направи проверка в ЦИК кои са споменатите преференции в тази община. Номер 1 е БСП, а споменатата преференция е 102. Тя е отбелязана 7 пъти. Проверката ни установи, че това е кандидатът за кмет Мартин Диловски.

Номер 42 е партия „Възраждане“, а споменатата преференция е 108. Тя е отбелязана 50 пъти, това е Цено Цоловски.

Номер 68 е МК „Съюз на демократичните сили“. Споменатата преференция е 111, а кандидатът е Боби Боянов. Той има 16 преференции.

Друг с много преференции е под номер 104 – Мирослав Антонов. Той има 18.

По случая започна проверка

ОИК проверява случая. Образувана е преписка в МВР, под надзора на прокуратурата. По-късно стана ясно и че Районната прокуратура във Враца е започнала разследване. Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от Районното управление на МВР в Бяла Слатина.

Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия – Борован и кандидат от съответна политическа партия.

Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Бившият председател на ЦИК Александър Андреев обясни пред NOVA, че членовете на СИК са длъжностни лица и носят наказателна отговорност.

„Видеото е достатъчно основание за законова проверка на фактите. Има ситуации, при които се пускат бюлетини от името на хора, които не са упражнили право на глас. Носенето на отговорност е мярка за париране на злоупотреби“, обясни той.

От своя страна изборният наблюдател Стоил Стоилов определи извършителите на подправянето на бюлетините като организирана престъпна група:

„Тя извършва документна измама. Срам и резил на местните партийни ръководители, подбрали тези членове на СИК. Изборният процес е подаване на декларация. Видеонаблюдението трябваше да бъде анализирано и да се види какви са основните проблеми. Председателите и секретарите на СИК трябва да се извадят от властта на партиите, а единствените политически представители да са застъпниците. Те сега са форма на купуване на гласове“.

Прегледана: 141330

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече