Радев засегна Борисов на „генерал“

0

Ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев относно конфликта „Хамас“ – Израел, цитиран от БТА.

Държавният глава участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ от випуск 2023 – „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Военномедицинската академия днес.

Очакваме и двете страни да осъзнават своята отговорност към мира, сигурността и живота на хилядите хора в района на Близкия Изток. Следва да има сдържаност, разум, за да се избегне следваща ескалация, която може да доведе до труднообратими последствия. Много е важна своевременната, адекватна реакция и на ООН, и на цялата международна общност, за да може да има деескалация. Виждате, че напрежението расте с часове и вероятността да бъдат въвлечени други участници съвсем не е малка, коментира Радев.

Попитан дали трябва да бъде допълнително укрепена българо-турската граница с допълнително изпращане на военнослужещи, президентът заяви, че и в момента има ясни планове на взаимодействие на Министерството на отбраната и на МВР. При необходимост и нарастване на миграционния натиск могат да се изпращат още военнослужещи, посочи Радев. По думите му въпросът не е само да пращаме още военнослужещи. По време на служебното правителство инициирахме създаването на Целева оперативна група, която да взаимодейства с нашите служби за сигурност с представители на чужди служби за сигурност, които сме поканили да разкриваме заедно финансовите и оперативни центрове в другите държави, които подхранват тези процеси на ескалация и на проникване на повече нелегални мигранти, отбеляза Радев. Той посочи, че „докато не се справим заедно с другите държави с тези центрове, трудно ще опазим границата си“.

Попитан дали евентуално увеличение на мигрантския натиск по границата би застрашило влизането ни в Шенген Радев заяви: „Това е стратегическа цел за България“. По време на служебното правителство и на моето участие в Съвета на ЕС този срок беше договорен – октомври тази година при ясен план, ясни действия и взаимодействие. Аз очаквам много по-активно действие от правителството и именно по взаимодействието с нашите партньори, заяви Радев.

Надявам се, всички институции, ангажирани с националната сигурност, да осъзнават ясно, че ние имаме нова ситуация, каза Радев в отговор дали е необходима нова среща и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Съвременните конфликти показаха много ясно, че има много динамична промяна в способите за водене на бойни действия и в използването на евтини, достъпни, нови технологии, които дават асиметрично предимство, дават информационно превъзходство, коментира Радев.

По думите му не става въпрос само за големите проекти за модернизация. Крайно време е, отчитайки тази нова динамика, тези способи, да започнем много по-активно да се ангажираме с нискобюджетни проекти – с дронове, с антидрон системи, с кибер операции, с информационни операции, с ангажиране на информация от космоса, така че да имаме необходимото информационно превъзходство и асиметрично предимство, посочи Радев.

По неговите думи е важно да разберем, че е необходимо технологично обновяване на службите за сигурност, на гранична полиция, на въоръжените сили, но и концептуално обновяване.

Радев засегна и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, без да го назовава, който наскоро заяви, че в отбраната не се е направило нищо друго освен да се произвеждат генерали.

„Поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени – от майор – генерал-майор, какъвто е случаят с някои лидери на партии. Такава гавра с пагона не съм си позволявал“, коментира Радев, цитиран от БГНЕС.

Прегледана: 133125

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече