Цветанов: Борисов, Денков и Петков е време да обяснят на миньорите и енергетиците защо се стигна дотук

0

Всеки един отрасъл в страната е част от националната ни сигурност, но за голямо съжаление няма разбиране и подход за колективен орган, който да взима определените решения и да се чертаят стратегии, за да не изпадаме в ситуации, като тази в която се намираме днес. Това каза лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов в „оПозиция с Горан Благоев“ по Faktor.bg.

По думите му липсата на прозрачност през годините доведе и до протеста на миньорите и енергетиците.

„Това, което трябва да направи парламента и изпълнителната власт са приемането на закони и реализирането на мерки, поемани като ангажимент с приети решения на ЕС и Европейския съвет от 2018-2019 г.“.

Той припомни, че живеем в отлагане на дадения проблем във времето. „Ще го решава някой друг“.

 „Това, което е записано в раздела енергетика на управленската програма на сегашния МС и на правителството, което формира парламентарното мнозинство, а именно ПП-ДБ и ГЕРБ и СДС, всеки един от тях казват, че това не е зависело от тях и че се движат в посока за решаване на проблемите. Тези решения са взимани като ангажимент от всички държави членки на ЕС, за да може да минем през този преход и да се получи тази декарбонизация в икономиката и енергетиката 2018-2019 г“, припомни  политикът.

Цветанов даде пример, че ПВУ е минал на три обсъждания с целия капацитет на държавата, с тогавашния вицепремиер, който отговаряше – Томислав Дончев. Както и че са правени няколко редакции на ПВУ. „Когато трябваше да се спази последният срок за Плана за възстановяване и устойчивост – април месец 2021 г. Борисов, Дончев и Петкова не внесоха, защото знаеха какво ще се случи след година-две-три, когато реално трябва да бъде приет от ЕС и ЕК и България да започне да изпълнява своите ангажименти“.

„Не можеш да обещаеш нищо при положение, че не си внесъл съответните планове“, заяви Цветанов.

„Обществото не знае какво се случва, освен, че чува за 3 млрд. 400 млн., които се разпределят между определени кръгове, които не осигуряват работни места, възможност за преквалификация на всички тези миньори и енергетици. Някой ще усвои тези пари, но няма да даде никаква алтернатива на тези хора“, изтъква политикът.

Цветанов коментира обещанието на правителството да даде 36 заплати, на който напусне в момента. „Ако хората се възползват от това предложение, отново сме в ситуация на липса на дългосрочна стратегия, за това което трябва да се случи. Това единствено би довело след три години тези хора да са на социалната система ако няма програма за тяхната преквалификация и да може да се използва този човешки потенциал. Знаем какъв е недостигът на работна ръка,  а и голяма част от българите заминават в чужбина. Ако приемем, че по този начин ще изпуснем един сериозен човешки потенциал това означава, че правителството не прави нищо, за да предложат решения на всички проблеми, които се дискутират днес пред обществото“.

Липсата на дебат и прозрачност при предоговарянето на ПВУ постави енергетиците и миньорите в тази ситуация.

И Денков, и Борисов,  и Петков са били наясно с проблемите, които ще възникнат пред енергетиците и миньорите.

„Прочетете управленската програма на правителството на Министерски съвет. Там ще видите, че всички тези директиви, които трябва да се изпълнят, е необходимо да са облечени със законодателни мерки от националните парламенти на всички държави членки в ЕС“, припомня Цветан Цветанов.

„Народните представители не трябва да излизат в никаква ваканция, а да консолидират мнението си и да се придържат само към законодателната рамка на закони, които са свързани с отпушването и възможността за получаване на средствата от ПВУ. Необходимо е и приемането на стратегии, за да знаят хората какво ги очаква и да се поеме политическа отговорност затова. Хаотичността води само и единствено до популизъм и хората не се информират за реалността“, каза още Цветан Цветанов.

Прегледана: 112585

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече