51,8% от българите не са прочели нито една книга миналата година

0

По-голямата част от българите не са прочели нито една книга през миналата година, показва изследване на Националния статистически институт (НСИ), което е специално посветено на образованието и обучението за възрастни.

Общо 51.8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 години не са прочели нито една книга през свободното си време. Съответно прочелите поне една книга са 48.2%.

Изследването се провежда за четвърти път в България. Обхваната е представителна за страната извадка от над 5 хил. домакинства на принципа на доброволно участие чрез „пряко интервю“.

Проучването показва значителен спад от 4.9 процента при четенето на книги в сравнение с проучване от 2016 година, като причината е мъжкото население.. Жените, които са прочели поне една книга, са 58.5%, а мъжете – 38%.

Малко над една трета от населението (36.5%) чете вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените – съответно 38.4 и 34.5%.

От хората с основно или по-ниско образование 9.0% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование – съответно 37.8 и 47.9%.

Проблемът обаче не е само при четенето на книги. Оказва се, че над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38.8%. Почти толкова са хората, гледали филм в киносалон – 38.7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38.6%.

Прегледана: 100785

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече