Васил Божков: Единственото вредно нещо за България е Борисов

0

Васил Божков, когото съдът пусна под домашен арест, говори пред медиите на нарочна пресконференция, както обяви вчера. В момента Божков, който се върна изненадващо от Дубай и веднага беше арестуван, се намира в офиса на компанията си „Нове холдинг“ на столичната улица „Московска“ 43, която ползва и като жилище. 

Той беше пуснат под домашен арест, но с електронна гривна, за да го следят да не се отклони от мярката. Според съда определението на долната инстанция за задържането му е непълноценно мотивирано и следва да се отмени.

„Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка“, каза Васил Божков малко по-рано пред съда, след като на влизане в Съдебната палата беше посрещнат с аплодисменти от свои симпатизанти, които носеха плакати с надписи „Справедливост за Божков“ и „Не на мълчанието, не на бухалките“.

По време на заседанието адвокатът на бизнесмена – Георги Гатев, поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията.

„Прибрах се, защото у нас ситуацията е тежка и трябва да променим нещата… Спекулацията с моето връщане е манипулация на прокуратурата. Те получиха регулярното писмо от Интерпол за моето прибиране. Арабският термин е екстрадиране. Прибирането ми беше осуетено от Интерпол, после тръгна дело в Дубай, прибрах се доброволно сам, без екстрадиция. Подписах декларация, че прибирам по собствено желание“, посочи той.

„Държавата се управлява от мафията, а начело на нея е Бойко Борисов. Знаем как действа мафията – който не е удобен, бива отстранен. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента“, каза Божков, който твърди, че срещу него, семейството му и адвокатите му е имало множество репресии. 

„Единственото вредно нещо за България е Борисов, той трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има България някакво бъдеще“, добави той.

Божков обяви, че партията му „Българско лято“ няма да участва в местните избори. „В България има едно огромно мълчаливо мнозинство от 60%, които не излизат да гласуват. Борисов им проми съзнанието, че нищо не зависи от тях. Ще се обърнем към тези хора и ще разчитаме на тяхната подкрепа. Българинът трябва да знае, че всичко е в неговите ръце“, категоричен бе Божков. 

„Разчитам на мълчаливото мнозинство, разчитам на тези, които гласуваха с „Не подкрепям никого“. Ще се опитам да направя обединение на всички политически сили, които са против статуквото, да вземем властта, да извадим Борисов и всички партии на статуквото от политиката, да променим страната и да стане едно нормално място за живеене“, посочи Божков в отговор на питане за политическите му планове в бъдеще, допълни бизнесменът-арестант.

„Мисля да не се занимавам повече с бизнес. Аз нямам нужда от бизнес. Моята кауза сега е да направя нещо за България и българския народ. Моята кауза в момента е България за се оправи“, отговори един от най-богатите нашенци на въпрос има ли планове за бизнеса си и какви са те.

„Продължаваме промяната“ мога да ги отъждествя като комсомолската организация на ГЕРБ. Ние сме против статуквото, а Борисов и Делян Пеевски са статуквото“, каза още Божков, според когото Бойко Борисов трябва да бъде отстранен от политиката, защото според него той е най-голямото й зло. „По делото на Борисов, Горанов и Арнаудова аз съм защитен свидетел. Давах показания два пъти по 4 часа“, каза още Божков.

Бизнесменът твърди, че завръщането му в България няма връзка нито с махането на главния прокурор Иван Гешев, нито с убийството на Алексей Петров. Гешев пък беше определен като „малоумник“ заради обвиненията, които отправи срещу него. 

„Не познавам Петьо Петров. Срещу мен беше организирана атака като военна операция – арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми“, каза Божков. 

Божков избухна смях на въпроса имал ли е бизнес с „готвача на Путин“ Евгений Пригожин, но в крайна сметка не отговори категорично „да“ или „не“. „Естествено, че не съм имал с Пригожин, но даже да съм имал бизнес с Пригожин, тогава не е било нито престъпление, нито нещо лошо“, каза буквално той.

По следствието, за което е разпитван обясни, че е подписал декларация да не казва какво е казал.

Попитан на кои американски власти е предоставял информация и във връзка с влизането му в списъка „Магнитски“, Васил Божков каза: „Понеже е модерно сега да се говори за войната Украйна и Русия, сравнявайки го с войната, е все едно Русия нападна Украйна и Щатите да поставят под санкции Украйна. Моята ситуация е същата. Хунтата ме унищожи, нападна ме, ограби ме, рекетира ме и те ме поставиха под санкции мене“. Бизнесменът поясни, че е имал много срещи със Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ ОФАК. „Много информации съм давал, документи, записи и всякаква друга информация, която доказва, че аз не съм извършил тези неща, в които ме обвиняват и са ме поставили под санкции“, заяви Божков, като уточни, че не може да каже каква друга информация предстои да предостави.

 Божков заяви още, че няма да може да каже каква информация ще разкрие пред американските власти в средата на септември. 

Намиращият се под домашен арест бизнесмен подчерта, че не се познава с президента Румен Радев и няма отношения с него.

Прегледана: 102050

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече