Премиерът: Българското общество има нужда от Съединение

0

Премиерът акад. Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев поднесоха венци и се включиха в днешното честване на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София. В церемонията участват кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, депутати.

В програмата за празничното честване на годишнината участва и Националната гвардейска част, вокалната формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков, както и актрисата Силвия Лулчева.

Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин, каза премиерът акад. Николай Денков в приветствието си по време на на церемонията.

„Ако използваме по правилен начин методите на дипломацията, ако намерим съюзници, ако знаем за какво се борим заедно и имаме обща цел, можем да ги постигнем и по мирен път“, заяви той.

„Дори и тогава ще се наложи да защитаваме, може би и с кръв, това което сме постигнали. Защото българското съединение нямаше да бъде успешно, ако Българската армия в необходимия момент не успя да отблъсне агресора, който дойде от запад“, посочи още Денков.

„Трябва да гледаме нашите идеали, нашите интереси и да не се подчиняваме на чуждите“, коментира министър-председателят. По думите му исторически факти показват, че доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на съединението ѝ.

Съединението е дума, която от една страна отразява исторически акт, който променя съдбата на България, а от друга е символ на това, от което има нужда българското общество, ако иска да се развива, посочи Денков. Когато говорим за съединение и искаме да се обединим, трябва ясно да дефинираме целите и общите задачи, които ни водят напред към бъдещето като просперираща държава, а не да се взираме назад и да копнеем за едно минало, което никога няма да се върне, каза още премиерът.

Вярвам, че когато сме обединени около национални каузи, можем да ги постигаме и днес, написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във Фейсбук.

„С целия потенциал на нацията ни, със съвместни усилия, с уважение един към друг, сме способни да изградим „святата и чиста република „, за която прадедите ни мечтаеха и за която пожертваха живота си“, посочва Габриел,

„6 септември 1885 г. е една от най-паметните и значими дати в нашата история, която винаги ни изпълва с гордост, самочувствие и патриотизъм. Съединението на Княжество България и Източна Румелия е изцяло български акт, с който народът ни прави решителна крачка към постигането на своя национален идеал“, отбелязва тя. Нека помним и почитаме святото дело на тези, които направиха родината ни единна, и следваме примера, който ни завещаха, призовава външният ни министър.

„6 септември е силният пример в българската история за единение в мисли, чувства и дела. 3 март извоюва свободна България, върна българската държава на световната политическа карта. 6 септември постигна идеала за единна България, благодарение на един народ, който със смелост и самочувствие се изправи срещу това някой друг да решава съдбата му. Единен народ с една цел, а не механичен сбор от хора в скърцаща сглобка. Съединението е урок по достойнство“, написа във Фейсбук пък вицепрезидентката Илияна Йотова.

Прегледана: 98815

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече