Акушерка във Фейсбук: 4 г. редовно учене, огромен труд, лишения и накрая – 997 лв. заплата

0

„Отказвам да получавам унизително заплащане за труда си“, така обясни молбата си за напускане Милена Маринова, акушерка от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Жената обяви решението си с публикация във Фейсбук, обидена от ниското възнаграждение – 997 лв. основна заплата – за една от най-дефицитните специалности в здравния сектор.

На 40 г. реших, че ще уча за акушерка, защото тези специалисти липсват поголовно в държавата ни. Четири години редовно обучение, близо 100!!!!! текущи изпита, 4 държавни изпита, огромен труд, напрежение, лишения и умора, овенчани на финала с диплома и най-прекрасната “работа” на света-в Неонатология. Нарочно работата е в кавички, защото за мен това е призвание! Горя и се вълнувам, и страдам, и съм щастлива всеки ден, въпреки че вече над пет години я работа. Но днес подавам молба за напускане. Не заради умората, не заради стреса, не заради отговорността да се грижиш и да връщаш към живота най-ценното за всеки един от нас-детето му…. а заради факта, че отказвам да получавам унизително заплащане за труда си(997 лв основна заплата).

Маринова избира този начин да протестира, тъй като няма право на ефективна стачка и молбата ѝ за напускане е единственият начин „да “събуди” обществото и работодателя си“.

„… няма да свърши света ако аз не работя в Неонатология. Но до няколко месеца или години такава няма да има в областната болница, защото след мен не идва никой… И няма и да дойде за подобна заплата. Мога да пиша до утре какво представлява само една моя смяна…, но няма смисъл. Докато всички ние неглижираме дълбоките проблеми на здравеопазването, ни чакат тежки дни.

Заплатите в болниците отново са гореща тема, след като стана ясно, че по-голяма част от държавните, общинските и областните болници не са успели да осигурят постигнатите в Колективния трудов договор (КТД) заплати.

В КТД в отрасъл „Здравеопазване“ са указани началните основни заплати. В зависимост от лечебното заведение се предвижда началник на клиника да получава не по-малко от 2200 – 2500 лв., началник на отделение – 2100 – 2300 лв., лекар с две специалности – 2050 – 2200 лв., лекар с една специалност – 2000 – 2100 лв., лекар без специалност – 1900 – 2000 лв., главна медицинска сестра – 1550 – 1650 лв., старша медицинска сестра – 1500 – 1550 лв., медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти – 1450 – 1500 лв., санитари – 910 лв.

По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи акушерките у нас са около 4000 и има нужда от още толкова, за да бъдат посрещнати нуждите на АГ болниците. 80% от тях работят на няколко места, за да формират нормален доход.

Прегледана: 98315

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече