Не туристите са проблемът на София, госпожо Григорова

0

„София трябва да бъде гостоприемна за софиянци, а не за италианци, англичани и германци“, заяви Ваня Григорова, която обмисля да се кандидатира за кмет. Това не е начинът София да се развива

„София трябва да бъде гостоприемна за софиянци, а не за италианци, англичани и германци, които са решили да дойдат в събота и неделя да изпият по една бира на (булевард) „Витоша“. Тези стъписващи думи принадлежат на синдикалистката Ваня Григорова, която обмисля да се кандидатира за кмет на Столична община.

Ако госпожа Григорова има предвид, че туристите в София вдигат шум, то е важно да се отбележи, че проблем с шума в центъра има от години. Ала този проблем съвсем не е породен от тълпи от туристи.

На столичани пречат безкрайните ремонти, не туристите

В района на улица „Шишман“ например, малко след осем сутринта, през прозореца долита не реч на чужди езици, а моторните песни на родните флексове, къртачи и багери. Обикновено след 22:30 тежката техника се изтегля с тътен и пищене на сирени. На другия ден всичко започва отначало.

В същото време продължава и поредното пренареждане на жълтите павета. А кметицата Фандъкова отново дава интервюта, в които изразява искреното си съчувствие към обитателите. Сякаш тя е просто портрет на стената в Столична община. Рисунка, от която нищо не зависи. Обитателите на сградите в района страдат от некачествените ремонти. Бизнесът страда. Човек го е срам да покани приятели. Защото неизбежно ще се изнервят, докато търсят място за паркиране сред лабиринта от строителни материали.

Вече години наред продължава лишеното от всякаква логика и планиране „преустройство“. Уж за да стане по-добре. Но не става. Ограждат, разкъртват, разкопават, закопават. И после пак повтарят същия безумен алгоритъм.

Туризмът може само да е от полза на София

Столицата може само да спечели от туристите. Такива определено има повече от преди. Роден съм и израснал в София и ми прави впечатление. По-големият интерес към града трябва да радва, вместо да плаши.

Наскоро попаднах на видео в YouTube: двойка американци, дошли за няколко дни в столицата. Те опитват софийска баница със сирене, мекици със захар, кисело мляко, пият боза. И коментират, че храната искрено им харесва. Тези хора отсядат в местни хотели, ползват транспорт, плащат в ресторанти, посещават културни събития.

От тези „ужасни“ млади хора ли трябва да се пазим? Или да оградим столицата с крепостна стена и ров, както през Средновековието?

Григорова трябва да преосмисли думите си

Нима това са идеите, особено на един ляв човек, за развитие на София – градът да се капсулира и затвори? Искрено се надявам Ваня Григорова да преосмисли думите си и да ги коригира.

Това не е езикът на 21 век, нито начинът София да се развива. Тя трябва да е приветлива и гостоприемна за всички.

Автор: Петър Чолаков, Дойче Веле

Прегледана: 98170

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече