Иван Гешев на практика иззе мандата на ГЕРБ

0

България осъмна в съвсем нова политическа ситуация. В нея ГЕРБ изведнъж изпадна в неочаквано слаба позиция, а кабинет с втория мандат изглежда по-възможен от всякога

Иван Гешев практически иззе първия мандат от ГЕРБ. След разтърсващото му изявление БСП отказа категорично участие в или подкрепа за кабинет на Мария Габриел, дори и без вътрешнопартийно допитване, както бе обещала Корнелия Нинова.

При това положение подобно правителство има само теоретични шансове да успее, доколкото „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, въпреки твърдата си позиция против правителство с мандата или с участието на ГЕРБ, все пак държи леко открехната вратата за разговори.

Как шансът за кабинет с втория мандат силно се увеличи

С това шансът за реализация на втория мандат се увеличава значително. Изпадналата в неочаквано слаба позиция ГЕРБ от една страна ще е вече далеч по-лесно сговорчива да подкрепи правителство на ПП-ДБ, отколкото бе при разговорите за такова преди първия мандат. От друга страна, за ПП-ДБ партията на Бойко Борисов ще се окаже още по-невъзможна тежест с каквато и да е подкрепа за неин кабинет. Не само защото това ще се възприеме като помощ за Борисов срещу Гешев. А и защото не е ясно какви конкретни стъпки ще предприеме главният прокурор срещу ГЕРБ и евентуално срещу други партии, които може да минират едно такова политическо партньорство.

Гешев се заяви като политически играч в силова позиция и поне до момента, в който бъде решено дали ще остане на поста си (а това са поне две седмици, докато трае процедурата по отстраняването му), той ще може да влияе съвсем пряко върху и без това динамичната политическа ситуация. Като медиен Рамбо той може да продължи с публични разкрития, както и като все още главен прокурор да иска депутатски имунитети.

Позицията на ПП-ДБ да поиска изслушвания в парламента и на тримата замесени в скандала – на Гешев, на заместника му Борислав Сарафов и на неговия заместник Ясен Тодоров, в които те да отговорят на ключови въпроси за своеволия от и върху прокуратурата, е принципна и институционална. Тя дори може да доведе до сериозна крачка и към основната цел на коалицията – извършване на дълбока, конституционна реформа на прокуратурата. Поставените в ъгъла от прокурорския скандал ГЕРБ и ДПС е възможно вече и без шикалкавения да осигурят с гласовете си подкрепа за такава реформа. Те вече почти нямат козове да обвързват това с подкрепа за правителство, защото ако се стигне до предсрочни избори, е твърде възможно да понесат тежък удар заради разкритията на Гешев. А ако той оцелее на поста си и през лятото, предизборната им кампания да премине в низ от обвинения и с уличени кандидат-депутати.

Възможно е също ПП-ДБ да загърбят втория мандат, като предложат напълно самостоятелен политически кабинет, който да не получи подкрепа – с очакването, че на едни предсрочни избори ще увеличат значително електората си като единствената сериозна формация, останала чиста. Неизвестното е обаче дали Гешев няма да удари и тях. И дали всъщност на едни избори през лятото „Възраждане“ няма да е вече дори първа политическа сила.

Неясно е и къде е президентът в този пъзел. Правителство с мандат или участието на „Възраждане“ ще е идеалният лост, с който Румен Радев решително да отмести България от геополитическата ѝ орбита. Впрочем, „Възраждане“ изглежда е в прекрасни отношения с главния прокурор. Делото за присвояване в особено големи размери на партийната субсидия на „Възраждане“, получена преди три години, бе прекратено, а имунитетът на Костадин Костадинов заради всяване на паника по време на Ковид кризата вече трети парламент не е поискан, въпреки че в края на март 2020 г. прокуратурата обяви, че ще го привлече към наказателна отговорност. Но тя не се поколеба да повдигне обвинение по същото време на шефа на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова, че е събудила неоснователна тревога у гражданите в условията на извънредно положение с интервютата си за недостиг на лекарства.

Възможно е също Гешев само да си вдига мизата. И истинската му цел наистина да е политическа кариера. Ако бъде отстранен, вероятно ще основе партия. И ако влезе в парламента, ще е алтернативен антикорупционен конкурент на ПП-ДБ и потенциален коалиционен партньор на „Възраждане“ и президента.

19 май 1934 година: защо е добре да помним

Затова в новата политическа ситуация кабинет с втория мандат изглежда по-възможен от всякога. За ГЕРБ и ДПС това ще е шанс да ограничат щетите от удара на еманципиралия се главен прокурор, които при скорошни предсрочни избори несъмнено ще са далеч по-големи. За ПП-ДБ това е шанс не само да осигурят редовно правителство на страната, но и да извършат същинска съдебна реформа с гласовете на повалените си опоненти, какъвто друг път едва ли биха имали. И не на последно място – това ще прекрати управлението на президента и ще предотврати нов ръст на „Възраждане“.

19 май наближава – колкото и фриволни да са историческите аналогии. Но е добре да помним, че през 1934 г. превратът беше успешен не защото тогава е имало сериозни военни (и сега имаме съвсем сериозен генерал президент), а защото партиите бяха дотегнали на всички с безплодните си боричкания и сами се бяха направили излишни.

Автор: Веселин Стойнев, Дойче Веле

Заглавието е на редакцията.

Прегледана: 115665

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече