Велислава Кръстева се прибра в Народното събрание, вижте кои бивши политици станаха сътрудници на депутати

0

Бивши политици, които по една или друга причина стоят настрана от голямата политическа арена, успяват да намерят заобиколен път, за да получат достъп до Народното събрание. Това става най-често благодарение на възможността да станат нещатни сътрудници на парламентарните групи или на отделни депутати. Народното събрание събира имената им в специален регистър, който е публично достъпен на сайта му.

Най-любопитното име в регистъра е на Велислава Кръстева. Тя е бивш депутат от ДПС, а в кабинета „Орешарски“ стигна до поста на зам.-министър на културата. Доскоро отговаряше за връзките с обществеността в Народния театър. В началото на март т.г. обаче напусна след завихрилия се скандал с режисьора Александър Морфов. Сега Кръстева се е прибрала в Народното събрание, където ще поддържа връзките на парламентарната група на ДПС с медиите – работа, която е вършила в продължение на дълги години в миналото.

Социалистът Атанас Зафиров е избрал Рупен Крикорян, който да го съветва за вероизповеданията. Интересното тук е, че Крикорян е бивш депутат от НДСВ, по времето когато тя беше коалиционен партньор на БСП. Всъщност, той и досега не прекъсва връзките си с „царската“ партия – на последните парламентарни избори през октомври т.г., когато НДСВ неочаквано беше реанимирана, Крикорян участваше в листата й в Пловдив-област. Сътудник на Зафиров е и Цветан Миньовски, който оглавява партията „Движение за социален хуманизъм“. Тук връзката е пряка – въпросната формация е отколешен политически съюзник на БСП.

Интересно пресичане между БСП и „Възраждане“ се забелязва във фигурата на Владимир Шейтанов. Известният адвокат е сътрудник на депутата от националистическата партия Маргарита Генчева, която съветва по въпросите на социалната политика, както пише в регистъра. В същото време, той участва в инициативния комитет, който организира т.нар. референдум срещу джендър идеологията – новият любим проект на соцлидера Корнелия Нинова.

Към парламентарната група на „Възраждане“ работи прочулият се по време на пандемията лекар Атанас Мангъров. През 2021 г. той се пробва в политиката като кандидат-депутат от листите на АБВ – партията на бившия президент Георги Първанов. Не успя и миналата година стана здравен експерт на „Възраждане“.

Депутатът от ПП-ДБ Свилен Трифонов е взел за съветник Илия Зюмбилев. Той оглавява БЗНС – партията, която претендира, че е е правоприемник на някогашния БЗНС, основан през 1899 г. Земеделците на Зюмбилев бяха прибрани в коалицията преди последните избори, но изглежда за лидера им е било отпуснато единствено мястото на нещатен сътрудник на депутат, който да го съветва по въпросите на земеделието.

Кметът на Кърджали Хасан Азис пък е избран за сътрудник от депутатката Адлен Шевкед. Азис съветва Шевкед по въпросите на регионалната политика и изпълнява тази работа от години, като така получава лесен достъп до сградите на Народното събрание. Самата депутатка също влезе в парламента именно от Кърджали, откъдето е и топлата връзка между двамата. Друг действащ кмет, който помага на депутат, е Анастас Анастасов. Той оглавява община Любимец и е сътрудник на Георги Станков от ГЕРБ-СДС, избран от Хасковско, където се намира Любимец.

Милен Матеев от ПП, който в 47-ото Народно събрание оглавяваше парламентарната правна комисия, сега съветва по правните въпроси колегата си Петър Кьосев. А Богомил Петков, също ексдепутат от ПП, е сътрудник по регионална политика на Явор Божанков.

Румен Стоилов, бивш депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, сега помага на по-младия си колега Александър Ненков в сферата на регионалното развитие. Това е странен избор от страна на Ненков, тъй като в момента Стоилов е известен преди всичко с това, че е председател на Българската федерация по джудо, която оглавява вече 5 години.

Сред сътрудниците на ГЕРБ-СДС е Цветомир Паунов – административният секретар на партията на Бойко Борисов. Той е известен с организационната си роля по време на избори. Според регистъра Паунов съветва парламентарната група в областта на социологията. В какво точно се състои помощта му, остава тайна.

Автор: Людмил Илиев, „Сега“

Прегледана: 116780

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече