Кирил Петков към Борисов: Стига театър, губим историческо време

0

Пред ГЕРБ има три избора – да търси подкрепа при ДПС, да се отиде на избори, или да подкрепи кабинет на Николай Денков. Това заяви пред журналисти в кулоарите лидерът на ПП Кирил Петков.

„Ако махнем целия театър, който се случва в момента, реално ние сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред ГЕРБ има в момента три избора – те са много ясни. Първи избор – правят правителство на ГЕРБ на малцинството, на личностите, на експертите, програмно – както и да го наричат – и отиват при ДПС“, коментира Петков и продължи:

„Избор 2 – казват „не можем да направим правителство, мислим, че трябва да отиваме на избори“, това вчера го чухме Борисов да го казва. Губим три месеца историческо време, губим европейски средства, губим цялата възможност България да прогресира напред. Рискуваме да станем второстепенна държава в ЕС и Румъния даже да ни отцепи за Шенген“.

По думите му третият избор е ГЕРБ да подкрепи правителство с втория мандат.

„Ние бяхме абсолютно прозрачни от самото начало – с мандата, който ни е даден от нашите избиратели и нашите органи, с програмата законодателната, с управленската програма. Ако имат критики по управленската програма, няма проблем. Ако тези препоръки са добри за държавата, ние ще ги чуем, ще ги впишем“, обясни още лидерът на ПП.

И добави: „Това всичко е възможно, но вече е време те да кажат кой от тези три реални избора могат да направят – това е. Толкова е просто, няма смисъл да се въртим в непрекъснати разговори. Или правят първото с ДПС, или казват „отиваме на избори и губим историческо време“, или казват, че подкрепят това, което ние предложим“.

Петков беше категоричен, че вярва, че съставът на кабинет, който от ПП-ДБ са предложили, може да изпълни и програмата им.

„Тук става дума за състав не кой е добър, кой е лош, а дали тези хора могат да свършат работа. Ние казахме много ясно, че сме готови да ни контролират през парламента, през комисиите, реално могат да викат министри всяка седмица да обясняват колко сме постигнали във връзка с приоритетите, които сме задали“, отбеляза Петков.

Той подчерта, че са говори да говорят за програма, но по другите два избора – дали ГЕРБ са готови да преговарят с ДПС или да „хвърлят“ страната отново в избори, а не са готови да изберат нещо, което е толкова очевидно, че би било добре за България.

„Ако имат конструктивни идеи за програмата – да се направи по-добре, разбира се, че сме отворени. Съставът върви с програмата. Лидерите направиха крачка назад. Аз специално направих крачка назад, за да покажа, че разбирам, колко е сложна обстановката“, коментира още бившият премиер.

По думите му като финансов министър няма по-добър експерт от Асен Василев – „нали искаме да свършим работа, нали искаме да влезем в бюджета, нали искаме 3% дефицит“.

„Борисов може да избере – да търси подкрепа при ДПС, да отиде на избори или може да подкрепи един от най-добрите български учени в света, който да поведе България напред“, заяви лидерът на ПП Кирил Петков.

Прегледана: 114910

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече