Бойко Рашков с особено мнение: Няма кой обективно да разследва взрива

0

Няма кой да проведе обективно разследване на взрива, който избухна на 1 май край пътя, по който в този момент преминаваше бронирания джип на главния прокурор. Тази теза защити пред „Сега“ бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков.

По думите му това е правен проблем. „При тази структура на прокуратурата не вярвам, че може да се проведе обективно разследване. Не трябва ли пострадалият да не се саморазследва?“, риторично попита той. Според Рашков България не се съобразява с международните стандарти за разследване при такива хипотези, а се разследва „както ни е удобно, за да демонстрираме на началника колко сме лоялни към него“. Рашков смята, че подобно на механизма за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници, трябва да се предвиди и механизъм на специално разследване, когато главният прокурор е пострадал. В проектозакона за механизма на разследване на главния прокурор се предвижда това да се прави от върховни съдии, назначени ад хок за прокурори.

Рашков критикува и действията и поведението на следователи и прокурори до момента и постави под съмнение всичките им твърдения за взрива и това, че е възможно той да е насочен единствено и само срещу Гешев. Той припомни друг взрив на същия път – насочен срещу Илия Павлов. „Тогава пораженията не бяха козметични“, каза Рашков. И добави, че всъщност сега не знаем какви са пораженията, защото колата на Гешев се пази от публиката. Така, според Рашков, се налива вода в мелницата на скептиците, които се съмняват, че взривът изобщо се е случил. „Просто твърдят каквото си искат. Защо накараха всички да мислят, че на този път само Гешев е минавал“, посочи Рашков, според когото е възможно взривът да е бил насочен срещу друг.

„Не мога да споделя категоричните изводи на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров“, отговори Рашков на въпрос дали от това, което се показва, може да се говори за изключителен професионализъм на престъпниците, за точния тротилов еквивалент на бомбата и т.н. „Още преди огледа се каза, че е срещу Гешев. Недопустимо е изводи да се правят без доказателства и да се изнасят в публичното пространство“, каза бившият министър. Според него това се прави нарочно, за да се обслужва дадена версия. Но пък разминаванията в изказванията от следствието, прокуратурата и МВР са станали причина много граждани, включително и политици с опит в службите (например Атанас Атанасов, б.а.) да смятат, че взривът е инсценировка. „Това не трябва да се пренебрегва“, подчерта юристът.

По думите му на публиката се подсказва, че взривът може да е свързан с механизма за разследване на главния прокурор. „Искам да знам кое политици Ясен Тодоров поставя рамо до рамо с престъпници. Той е длъжен да посочи кои са и какви доказателства има за това“, каза още Рашков. И обобщи, че има много въпроси по случая, на които прокуратурата дължи отговори.

Зарков: Атентатът не трябва да спира механизма за разследване на Гешев

Случаят с взрива няма нищо общо с въпроса за търсене не механизъм за контрол над ръководителя на държавното обвинение, категоричен е служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„От правна гледна точка въпросът с атентата е много ясен. Той е обект на разследване. Надявам се съвсем скоро да имаме резултатите. От гледна точка на законодателството, това деяние, което аз осъждам, няма абсолютно нищо общо със задължението на Народното събрание да реши един въпрос, който виси и дърпа България надолу от 2009 г. насам. Това е въпросът за наличието на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор“, коментира Зарков от парламентарната трибуна по време на днешното си изслушване в Народното събрание. 

„Министерският съвет е внесъл законопроект, изработван дълго време от различни ръководства и състави на Министерството на правосъдието, синхронизиран с европейските практики и достатъчно добре обсъден. Искрено се надявам това Народно събрание да го приеме“, подчерта Зарков. 

ПРОТИВОРЕЧИЯТА СЕ ТРУПАТ

Противоречията в разследването на взрива се увеличават. След като шефът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов обяви, че израелски експерт по контратероризъм помага на разследващите, зам.-директорът на службата Ясен Тодоров отрече такъв експерт да е участвал на място в огледа. Освен това потвърди, че няма нито една готова експертиза, въпреки че по-рано Сарафов каза друго. „Няма нито една готова експертиза към момента. Не мислете, че една такава експертиза може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни“, каза Ясен Тодоров пред журналисти. 

Той е категоричен, че разследването за атентата ще продължи повече от 3 месеца и ще изключително сложно. Въпреки че ден по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че има заподозрени за взрива, Тодоров отрече такива да са били предавани на следователите.

Източник: Сега

Прегледана: 115915

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече