Колко „руско“ е освобождението на България?

0

Много нещо съм изписал, цитирал съм като доказателство авторитети в статии и свои книги относно внушението за нашето “руско” освобождение. 

Колко да е “руско” (освен, че не е мотивирано от руско желание за нашето освобождение, а от стремеж към поредното имперско разширение)? 

Ето цитат от друг автор относно “руското” ни “освобождение”, който припомня вече добре известен факт, но е повод да добавя илюстрация. 

“Да заемеш страна понякога е объркващо. Особено като не знаеш Факт 1: че по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) половината от войската на Руската империя е съставена от… украинци. Това е съвсем нормално – защо да се превозват сибиряци, петербургци и алтайци до Балкана, след като Украйна е наблизо. Като добавим и че в царската армия са участвали поляци, финландци и румънци, става малко сложно да се каже кой точно ни е освободил”.

Снимка от Докторския паметник в София с имена на загиналите “руснаци”. Инкрустирани са върху произволно избран от мен камък

Вграден е този камък в пирамидата на паметта за лекарите, загинали под московско знаме във войната 1877-1878 г. между двете евразийски империи. Съревновавали са се кой да владее земите, населени с българи, наричани от имперците упорито единствено “славяни” и “православни”.  Целта на имперците е била по-лесно да бъдат претопени българите като “славяни и православни” в православно-славянската империя.

  Цяло чудо е, че относно претопяването ни имперците удрят на камък. 

Автор: Иво Инджев, ivo.bg

Прегледана: 99020

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече