Петър Витанов: Проблемът на българското общество не са джендърите

0

От години БСП е със силно накърнен международен имидж и тази тенденция допълнително се влошава.

Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов, който бе изключен от БСП на последния конгрес на партията.

Все по-малко са общите неща между европейска, световна левица, и БСП.“

Случващото се напоследък дава антидемократичен отпечатък на партията, посочи Витанов.

„Този антиевропейски характер, който започваме да придобиваме, с посланията, които излъчваме… Това са безспорно доста плашещи и притеснителни сигнали, които се наблюдават. Това създава един имидж, който е неблагоприятен.“

Според евродепутата е налице „елементарен опит да бъдат очернени момчетата и момичетата, които бяха изгонени“.

„Не се е търсил никакъв конфликт. Нямаше нищо преднамерено, режисирано или дирижирано„, подчерта Петър Витанов за случилото се на 50-ия конгрес на БСП преди седмица. По думите му той не е правил опити да предизвика безредици, но вижда опит „да се легендира някакъв грях и вина“.

Моята вина и грях е, че критикувам ръководството. Считам, че ако продължаваме по този начин, резултатите на БСП ще се влошават.“

Витанов разказа за противоуставна подмяна на „немалък брой делегати“ и всички преброители, „за да е сигурно, че няма да възникнат проблеми с отчитането и преброяването“.

„Ние там сме единомишленици, съмишленици и да сложиш гавази по входовете, е унизително. Ние отидохме не с намерение да правим скандал, нито да правим „атентат“. Политически БСП не може да продължава така.“

„БСП трябва да изглежда демократична, да се върне сложността на тази партия с различните идейни течения. БСП трябва да възстанови своя проевропейски облик“, смята Витанов. Въпрос на време е не просто да бъдем реабилитирани, а да участваме във вътрешнопартийния живот, допълни той.

„Нас ни обединява притеснението, загрижеността за една организация, към която сме принадлежали поколения наред. Можем да имаме редица разминавания по редица въпроси и това е било богатството на БСП, но основните ценности са същите.“

„Кому е нужно да водиш война с пернишкия кмет„, който е най-успешният кмет на БСП, попита още евродепутатът в предаването „Преди всички“.

„Крум (Зарков – бел. ред.) го сатанизират от сутрин до вечер като министър.“

Плоският данък беше грешка и тя трябва да може да бъде поправена, каза Петър Витанов. По думите му „разслоението в българското общество е изключително голямо, несравнимо с другите страни в ЕС – най-голямата бездна между бедни и богати„.

Като „лицемерие“ той определи дебатите в парламента, посветени на домашното насилие, а дебатът за Истанбулската конвенция според него е бил „отвратителен“ и „опростачен“.

„Проблемът на българското общество, когато става дума за насилие, не са джендърите.“

Временно Петър Витанов е решил да членува в германската социал-демократическа партия, докато бъде възстановено членството му в БСП. Той нарече това решение символично. 

Прегледана: 100470

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече