Социоложка: Има нищожен шанс за правителство с третия мандат, партиите играят на „Черен Петър“

0

„Нищожна е вероятността за кабинет с третия мандат – около 10% е. Още преди да бъде връчен първият мандат, всички коментари бяха какво ще стане с третия мандат, като че ли първият и вторият изглеждаха обречени. … Минимални са шансовете това Народно събрание да излъчи кабинет, което е за жалост, защото в ситуация на толкова безпрецедентни кризи България толкова време да бъде без редовно правителство, говори за доста сериозна криза на политическата система“.

Това коментира пред БНР Боряна Димитрова, управител на социологическа агенция „Алфа рисърч“.

По думите ѝ не се вижда в поведението на политическите актьори нещо, което да подсказва, че може да се направи правителство:

„Затова моята оценка е, че е почти невъзможно този парламент да излъчи редовно правителство. … Независимо на коя партия ще бъде връчен мандатът, шансовете за кабинет не биха били големи„.

Всички партии играят на „Черен Петър“, внимават да не остане в тях „тази карта“, коментира още Димитрова и добави:

„Наблюдаваме една виртуозност в упражнението от някой друг да зависи какво ще се случи. … Партиите практикуват една стратегия, която трябва да ги оневини за това, че не е създадено правителство„.

Социоложката прогнозира Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат на БСП или на „Български възход“:

„Тези партии в най-малка степен биха създали проблеми пред политическата стратегия и присъствие на президента в политическата карта на България“.

Според Боряна Димитрова всички партии вече сериозно калкулират каква би била стратегията им за предстоящите през есента местни избори, които са много важни за тях.

„Местните избори могат да са този ключ, който за започне да пренарежда политическия пъзел. Т.е. промените да дойдат не от национални избори, а от местните“.

Според нея предстоят предсрочни избори в края на март или началото на април, с много голяма доза вероятност и следващият парламент ще има малки шансове за правителство:

„Много е вероятно да имаме още едни избори около или след местните, които да са на база на евентуално преначертаната политическа карта на България“.

Прегледана: 98660

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече