Веселин Стойнев: Пилее се парламентарно време

0

„Акад. Николай Денков е консенсусна фигура като номинация на ПП за премиер. Условията, които зададе ПП, сякаш са непреодолими макар и закономерни… Мисля, че се играе стратегическа игра – всички казват, че вторият мандат има малки шансове да мине, но ще бъде предложен. Ако не излезе кандидат-премиер със състав от министри, ПП ще изглеждат лековато. Играта е безсмислено дълга и президентът я удължава. Това време, което изглежда пропиляно, може би сваля напрежението, въпреки че не виждаме особени резултати. Пилее се парламентарно време, не се приемат важни закони, нов бюджет“. 

Коментарът пред БНР е на журналиста Веселин Стойнев. 

Според него управлението на президента става прекомерно „с точенето на мандатите и с този безкраен служебен кабинет“

„Това не е нормална ситуация в една парламентарна република“. 

В предаването „Нещо повече“ журналистът допълни, че в третия мандат може да има големи изненади и компромиси – ако го връчи или на ДБ, или на „Български възход„. 

„Трябва да се преодолее разделението на хартиена коалиция и на партии на промяната. Но може да се стигне и до правителство на супермалцинство, което всички останали пасивно да подкрепят. Трябва да се измисли формула за третия мандат, където да е ясно кой носи отговорност. Ако е успешен третият мандат, няма да има ясна опозиция. Затова е труден. И ако за първите два е било нужно толкова време, не знам за третия колко ще трябва“. 

По думите на Стойнев вече сме свикнали извънредното да ни се струва нормално, след като България е в криза от две години, невиждана от 20-30-те години на миналия век. 

Това ще притъпи рефлекторни социални и политическите сетива. Политическата криза е пяна на повърхността и политиците се опитват да я представят за по-страшна, отколкото е. Рискуват да станат толкова досадни, че никой да не обръща внимание на това. И подмяната на елита да се случи по извънредно служебен начин и да не направи впечатление на никого. Има опасност тези хора, които са политически елит сега, да бъдат изметени в кратък срок от време. Кризата стана всекидневна и досадата е не по-малък стимул за случване на събития от негодуванието“. 

Прегледана: 150730

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече