Георги Ганев: Компенсациите за тока за бизнеса трябва да се премахнат

0

Компенсациите за тока, които ползва бизнесът, трябва да се премахнат. Те най-много тежат на бюджета и не може безогледно да продължи раздаването на пари за всички. Бизнесът имаше достатъчно време да се адаптира и да разработи стратегии какво ще прави. И да знае, че това са цените на електроенергията, а не да очаква да паднат обратно на минимални стотинки за мегаватчас. Капитализмът не е само за печалбите, той е и за загубите.

Това коментира в предаването на „Сега“ (О)позиция икономистът Георги Ганев, бивш депутат от „Демократична България“ в последните три парламента.

Икономистът разкритикува лансираните от ГЕРБ и служебното правителство идеи за облагане на свръхпечалбите на „ЛУКойл Нефтохим“ с цел намаляване на крайните цени на горивата.  „Няма такива мерки, които да доведат до намаляване на цената. Ако цената на едно благо се определяше с декрет, социализмът щеше да е победил навсякъде по света. Когато е скъпа енергията в целия свят, няма как да бъде евтина тук. Някой ще плати разликата. Този някой обикновено е драгият данъкоплатец или, както в момента като брашнен чувал се изтупват производителите на електроенергия“, посочи Ганев.

Според него е лишено от смисъл и понятиято „облагане на свръхпечалба“: „Не съществува такова нещо. То презюмира, че някой някъде знае колко е нормалната печалба, за да рече – разликата от нея е свръхпечалба. Никой не може да знае това нещо“.

„Само ако премахнем монополните позиции на „ЛУКойл“ и го поставим под истинска конкуренция, може да се нормализират цените на горивата. Всички капиталистически мениджъри най-много мразят не да ги облагат, а да имат конкуренция. Конкуренцията е нещото, което не им дава да спят през нощта. Не данъците, защото те с подкупи винаги може да ги заобиколят“, заяви Ганев.

Прегледана: 49585

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече