Божидар Божанов: ГЕРБ скочиха срещу поканата на Митрофанова в НС, но кмет на ГЕРБ я покани за 6 септември

0

Избраният за депутат от „Демократична България” и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов гостува в „Здравей, България” по Нова тв. Той коментира предложението на ДБ посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова да не присъства на тържественото откриване на новия парламент.

Най-правилно е г-жа Митрофанова да не бъде канена. Инситуцията НС преценява кого да покани. Русия е обявила България за вражеска страна, изключена е от Съвета на Европа. Не трябва откриването на НС да се превръща в Народен театър, каза той.

Относно лъкатушещата позиция на ГЕРБ ще припомня, че и на 6 септември кметът на ГЕРБ в Пловдив бе поканил Митрофанова. Ние по тези теми нямаме проблем да гласуваме с тях. Това бе решението за Украйна. По такива общи теми не пречи да сме единни.  Евроатлантическите ценности не са само осъждането на войната в Украйна, а и  върховенството на закона.

ГЕРБ потвърдиха, че има нечуване на нашите аргументи. В кампанията критикувахме остро БСП. Ние нямаме цел да участваме на всяка цена в правителството. За сега изглежда малко вероятно за кабинет. Третият мандат зависи от Радев. Нямаме дискусия, ако при нас дойде третия мандат. Ако БСП излязат с позиция за Украйна и я осъдят, има поле за разговор. Ако не…

Не бих вярвал на руските служби, те създават сътресения, обвиняват. Българските институции отрекоха информацията на Русия.

Относно машините за изборите, той уточни: Никога нищо не е 100 процента сигурно. Бе спазен закона. Борисов иска след изборите кода на машините. Те не се възползваха, когато бе правилния момент. В договора има клауза за конфиденциалност. Достъпът до кода е в рамките до изборите, а не след. Аз се възползвах, но останалите колеги не отидоха. Има серия от гаранция за машините.

„Институцията Народно събрание преценява кого да покани. Русия е обявила България за вражеска страна. Това само по себе си е достатъчен аргумент. Русия е страна агресор, Русия е изключена от Съвета на Европа. Има достатъчно много институционални аргументи тя да не бъде поканена”, заяви Божанов.

„Нямаме цел да участваме на всяка цена в правителство”, категорично обяви Божанов, но подчерта, че ако третият мандат бъде връчен на ДБ, те ще опитат да съставят правителство. Попитан дали биха поканили в евентуална коалиция БСП, той отговори: „Това е твърде хипотетично. БСП, ако изразят ясна позиция за войната в Украйна, ако осъдят агресията на Русия, има поле за разговор”.

Прегледана: 189500

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече