Проф. Дайнов: Българският народ гледа да не се мине

0

Българският народ е двоумящ се народ. Той гледа да не се мине и избягва решителните действия, смята проф. Евгений Дайнов

Александър Детев, Дойче Веле

– Налице са първите прогнозни резултати. Виждате ли за потенциал за сформиране на управляващо мнозинство в следващия парламент?

Виждам няколко варианта за правителство на малцинство, разчитащо на подкрепа от неуправляващ. Очевидно мнозинства няма.

– ГЕРБ са първиЩе излезе ли партията на Бойко Борисов от политическата изолация?

Без да направят някакви много значими промени и да дадат значими гаранции, че вече няма да градят гангстерска държава, не виждам как ще излязат от изолацията. Затова положението е патово според мен.

„Възраждане“ е единствената партия, която бележи сериозен ръст и удвоява резултата си. Как си го обяснявате?

Най-после се появи субект в българската политическа система, който не казва свенливо, че е по-добре да сме извън Европейския съюз, а го казва открито – по-добре да сме в Съветския съюз. Естествено, че ще увеличат резултата си. Добре е, че хората, които искат да сме част от Съветския съюз, не са повече от 10%. До момента този вот беше пръснат сред много други партии.

– Кой е най-големият риск? 

Най-големият риск е правителство на малцинството, което ще клати нещата, ще ни управлява, а зад него задкусилието и бандитският модел ще си върне до някаква степен силата. Но не може да се върне напълно. Войната промени всичко. Не само геополитически, но и вътрешнополитически.

Рискът е от безпътица и клатене. Българският народ само три пъти избираше решително реформаторски правителства – на Филип Димитров, на Иван Костов и на Кирил Петков. Българският народ е двоумящ се народ. Той гледа да не се мине и избягва решителните действия. Затова след тези правителства следва клатене.

– Къде сбъркаха от „Продължаваме промяната“?

Да не забравяме, че цялата помийна яма на кафевите медии и цялата машина за омаскаряване беше пусната лично срещу Кирил Петков. Това веднага сваля подкрепата. И като добавим, че това беше първата кампания, която трябваше да водят сериозно, а не да са на върха на Мексиканска вълна. Те нямат опита. И като прибавим стратегическата грешка да не са заедно с „Демократична България“ се стига до тези 4-5%, които губят.

– Краят на предизборната кампания бележи ли началото на новата?

Най-вероятно не, защото подозирам, че някакво правителството, колкото и безпомощно да е, ще има. Без да се заричам.

Прегледана: 188825

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече