Радан Кънев: Отказването на танкерите с втечнен газ беше на ръба на политическото безумие

0

Никога не е добре, когато управлението се държи меко казано неадекватно. Служебното правителство живее в измислен свят, в който може да измисли газ от „Газпром“. Дали това е морално? Естествено, че не, но те казват: „Ние сме прагматици“. Когато „Газпром“ не си вдига телефона, прагматикът става глупак. Границата е много тънка.

Това каза пред bTV евродепутатът Радан Кънев.

Според него това, че бяха отказани танкерите с втечнен газ е било на ръба на политическото безумие: „Не грешка, много повече от грешка“.

„Русия взе политическо решение да спре газа за България в края на април. Първо бяха България и Полша, сега на практика за всички европейски държави. 10% от целия газов микс на Европа се формира от „Газпром“ към днешна дата срещу над 40% преди три месеца“, отбеляза той.

„Мисля, че всички виждаме колко тежка е цената на зависимостта от Русия. Големи части от Европа изпаднаха в много тежка едностранна зависимост от газови доставки от Русия“, допълни Кънев.

Според него проблемът не е в доставките на газ. „Проблемът е, че повишеното търсене поражда стряскащи, много високи ценови нива, както и борсовата връзка между цените на газа и на електричеството поради факта, че в големи ключови държави ток се прави от газ“, изтъкна той.

„Трябва да се мисли за компенсации и за диверсификация. Цените няма да се върнат на нивата от 2019 г. България е суперизносител на електроенергия, а ние не правим ток от газ. Ние сме много по-умни от други страни. Тази ситуация е добра за енергийния бизнес, но не и за домакинствата. Мерките трябва да са на национално ниво, а не на европейско“, коментира още Радан Кънев.

„Хубаво е „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ да имат мнозинство. Това е единственият вариант за стабилно прозападно модерно ориентирано правителство, което може да реформира държавата“, коментира още евродепутатът.

„Участвал съм в 20 предизборни кампании. По-лъжлива от тази не съм виждал“, добави той.

Прегледана: 24385

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече