ДАНС най-сетне прогледна за руския шпионаж в България

0

Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) най-накрая е прогледнала за руския шпионаж в България, става ясно от годишния ѝ доклад за 2021 г, одобрен от Министерския съвет.

Там е отбелязано, че Руската федерация е мобилизирала „комплексен инструментариум, в т.ч. дипломация, военна сила, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационни пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки“, като кампанията е насочена срещу разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави.

Подобни констатации в отчета на ДАНС са изненадващи, тъй като през миналите години контраразузнаването ни не обръщаше внимание на заплахите от Русия срещу националната ни сигурност и българските граждани. Пример за това е „Българският Новичок“, който се случи през 2015 г. Тогава бяха отровени оръжейният търговец Емилиян Гебрев, неговият син Христо и производственият директор на „ЕМКО“ Валентин Тахчиев. След дългогодишно разследване и съдействие от разузнаването на Великобритания беше установено, че зад покушението с бойно отровно вещество стои руското военно разузнаване ГРУ. По същия начин ДАНС оставаше сляпа през годините и за множеството взривове в български военни складове, които впоследствие отново бяха свързани от прокуратурата с руското разузнаване.

Сега в последния си доклад ДАНС се хвали с разкритата в началото на 2021 г. група от петима бивши военни, които бяха уличени, че са шпионирали в полза на Държавното обвинение. Освен това е била пресечена дейността на територията на България на руски граждани, съпричастни към руските специални служби, вследствие на което е изгонен от страната един руски дипломат. 

„България е обект на системен разузнавателен интерес, насочен към ангажиментите ни в ЕС и НАТО, модернизацията на Българската армия, икономиката и вътрешната политика, особено заради поредицата парламентарни избори през миналата година. Опити за влияние и въздействие има в държавни, военни, образователни и религиозни институции, медиите, неправителтвения сектор“, докладват от контраразузнаването.

Тероризъм

През 2021 г. не са получавани данни за подготовка на терористична атака на наша територия или срещу интересите ни извън пределите на страната, както и за оказване на логистична подкрепа на бойци терористи за подготовка на нападение. Въпреки това съществува потенциална заплаха от терористичната дейност у нас, отчита ДАНС. 

През 2021 г. са проведени 2 специализирани операции съвместно с Главна дирекция „Гранична полиция“, при които при навлизане от Турция в България са задържани 2 лица, свързани с терористична дейност. Единият е български гражданин, напуснал страната с намерение да се сражава за „Ислямска държава“ в Сирия. Другият е белгийски гражданин с марокански произход, издирван във връзка с наложена му в Белгия 20-годишна присъда „лишаване от свобода“ за тероризъм.

През 2021 г. със заповеди на председателя на ДАНС на 19 чужди граждани са наложени принудителни административни мерки за съпричастност към терористична дейност. Със същите мотиви и след съответните действия за проверка и анализ в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 193 лица, пише още в доклада на ДАНС.

Прегледана: 194285

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече