Бившият шеф на фалиралата КТБ Цветан Василев спечели дело срещу НАП за над 1 млн. лв.

0

Бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев спечели дело срещу НАП за над 1 млн. лв. Това съобщи EURACTIV, като се позовава на документ в съдебните регистри. Административният съд в София отменя ревизионен акт на Цветан Василев от края на 2018 г., с който са му определени задължения за данък върху доходите на физическите лица в размер на 1 072 040 лв. От тях 439 244 са за 2009 г., 416 148 – за 2010 г., 216 646 за 2012 г. и 834 904 – лихви за просрочие.

НАП е осъдена да плати на Василев 21 288 лв. разноски по делото. Решението на съдия Елка Атанасова не е окончателно и НАП може да го атакува пред Върховния административен съд.

Според данъчните дължимото е заради наличности в швейцарски сметки, което не е било декларирано. Ревизията на НАП е за изменение на задължения е започнала по данни от прокуратурата за притежавани банкови сметки от Василев, които не са представени по вече приключило ревизионно производство.

Съдът намира, че посоченото основание за възлагането на ревизия не е бил доказан по делото. Вярно е, че притежаването на банкови сметки в чужбина е обстоятелство, което не е декларирано от Василев в ревизионното производство, приключило с влезлия в сила ревизионен акт. Но притежаването на банкови сметки в чужбина е могло да бъде известно на органите по приходите още при първото за Василев ревизионно производство, в случай, че те, водени от служебните си задължения са действали по начин „да установяват безпристрастно фактите и обстоятелствата от значение за правата, задълженията и отговорността на задължените лица“, обяснява в мотивите си съдът. И допълва, че получените от Василев доходи от чужбина през 2012 г. са били декларирани. Следователно това не са доходи, неизвестни за НАП, пише съдът.

Така според магистратите ревизионното производство, по което е прието, че Василев дължи над 1 млн. лв., е започнало без да са налице законовите основания. Затова и издаденият ревизионен акт е незаконосъобразен и следва да бъде отменен.

Освен това абсолютната погасителна давност за данъка върху доходите за 2009 г. и за 2010 г. е изтекла в хода на делото и така съдът не следва да се произнася по основанието и размера на задължението за данъка за тези две години.

Дни преди да се произнесе административният съд (решението му е от 28 август), Европейският съд по правата на човека осъди България, приемайки, че не е осигурила справедлив съдебен процес на Корпоративна търговска банка (КТБ), за да може тя да се защити по делото за отнемането на лиценза й. В решението си съдът в Страсбург записа, че с действията си по отнемането на лиценза българските власти са нарушили два основни принципа на Европейската конвенция за правата на човека – правото на справедлив процес и правото на собственост. Делото в Страсбург беше по жалба на бившите изпълнителни директори на обявената в несъстоятелност банка.

Прегледана: 196360

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече