Пълен фарс: Фирма се ожали на Борисов от скъпия газ, оказа се, че има рекордна печалба

0

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който вече е в бурна предизборна кампания, прекара част от уикенда в големия торов завод „Неохим“, за да покаже съпричастност към газовите неволи на бизнеса. 

Директорът на завода Стефан Димитров се оплака в присъствието на високия гост,  че заради скъпия природен газ предприятието е в толкова тежко тежко финансово състояние, че се налага да спре и да освободи част от работниците. „Промяната  съсипа икономиката и уби България“, констатира преливащ от съчуствие и възмушение бившият премиер, по чиято вина България не може да ползва пълните количечества евтин газ от Азебрайджан.

Междувременно се разбра, че „Неохим“ всъщност има рекордна печалба от 75 млн. лева, наистина затваря, но заради планирания годишен ремонт, а силно угриженият директор е политически ангажиран с ГЕРБ – беше кандидат за депутат от тази партия на предните избори, пише в. Сега.   

Фарсът, разигран през уикенда на площадката на старозагорския завод, предизвика реакцията на мениджъра на друг голям торов завод у  нас  – известния инвеститор от Белгия Филип Ромбаут, който вече дълги години успешно ръководи „Аггрополихим Девня“.

Ето неговия емоционален пост във Фейсбук:  

„Начинът, по който някои мениджъри на определени “утвърдени компании“ и високопоставени политици имат “селективна памет“, за да пасне на техния наратив, в началото е много комичен за хората, които разбират опита за манипулация… Но идва момент, в който преминават границата на благоприличието. Сега е такъв момент:

“Неохим“, другият производител на торове в България, направи 75 милиона лв. за първите 6 месеца – главно защото “Булгаргаз“ реши да субсидира цялата българска индустрия, като позволи да купуват газ на “регулирани от “Булгаргаз“ цени“, вместо да запазят много евтиния азерски газ за зимата, така че хората да не трябва да плащат високи сметки. Сега всички ще плащат за огромните печалби на някои компании, които няма да отидат при служителите…

Газопотребяващата промишленост в България лицемерно викаше за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че българският газ беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните асоциации на работодателите настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от “Булгаргаз“, нито от “Булгартрансгаз“. Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени, но не и България.

Но сега азерският евтин газ свърши и цените, както и цените на българския газ се изравняват с тези в Европа, като все още не са ги стигнали … и това е тревожно.

“Неохим“ решиха да съобщят миналата седмица, че затварят „заради високата цена на газа“. Пълни глупости. Това спиране беше планирано в края на миналата година, когато подадоха потреблението на газ към “Булгаргаз“. Всъщност те всяка година  затварят през лятото. И вероятно са „уволнили“ хора от по-нископлатения персонал, на които така или иначе не плащат много.

Бойко Борисов се появи в “Неохим“ през уикенда и започна да вие като вълк … и това беше прекалено за мен.
За 10 години той, Теменужка и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръба за ексклузивни доставки на “Газпром“ за Сърбия и по-нататък и междувременно оставиха 1 млрд. компенсация от “Газпром“ на масата. Какво направиха те, за да не се случи гръцкият интерконектор…? Но когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод, получихме няколко телефонни обаждания “да не упорстваме, а да съдействаме“. Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. м3 азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от текущите цени. Това са  пропилени милиони заради … заради какво?

Всъщност настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се променя по-бързо от тях самите. Ние в “Агрополихим“, го разбрахме преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото като от преди 60 години, особено ако се опитват да го направят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономично и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ.

Г-н Борисов каза, че „Промяната“ убива България“ … напротив, липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов иска да дойде в “Агрополихим“, ние с удоволствие ще му обясним няколко неща, които не са се променили през последните 25 години, откакто съм тук, а трябва. За 10-те години на неговия мандат нито един министър не дойде да ни посети и може би това е знак.

Големите компании трябва да купуват газ от пазара. Така функционира Европа. Беше голяма грешка да се прахосва евтиният азерски газ за големите газови компании. Регулираните цени, т.е. цените от “Булгаргаз“, не са за по-голямата индустрия.

“Агрополихим“ се справя много добре. Ние сме почти независими от газа. Имаме последните парчета от пъзела и можем да бъдем напълно освободени от газ до края на тази година, ако излишните бюрократични процедури бъдат сведени до минимум. Продължаваме да наемаме служители и имаме планове за разширяване на стойност 250 милиона евро. Ще удвоим нашия капацитет през следващите 5 години. 5 години са заради процедурите, а не заради яснотата какво искаме да правим. Да, изглежда много. Ще изградим фабрики, които ще издържат изпитанието на времето и жестоката конкуренция през следващите 20 години.

Нашето мото е: “печелете, споделяйте и се забавлявайте“. Увеличихме заплатите спрямо миналата година с между 20 и 30%.Вземете това под внимание. Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният служител в “Агрополихим“ получава средната за страната заплата.

Коя компания защитавате, господа политици, и по каква причина?“,. завършва с риторичен въпрос предприемачът.

Прегледана: 68540

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече