Съдът предпочете „Брикел“ пред здравето на хората

0

Административният съд в Стара Загора реши да даде превес на финансовите интереси на ТЕЦ „Брикел“ и неясните фигури, които стоят зад тях, пред здравето на гражданите. Защото никой не може да обясни на хората в Гълъбово, които по собствените им думи „хрупат пепел“, че тя идва от другаде, а не от теца.

В последните дни на кабинета „Петков“ се разбра, че ТЕЦ „Брикел“, заради която има купища сигнали за замърсяване, ще бъде затворена, докато не бъдат отстранени пропуските в дейността на дружеството. Кирил Петков посочи, че установените нарушения са „умопомрачаващи“, а тогавашният екоминистър Борислав Сандов говори за потенциално опъване на „чадър“ върху предприятието през последните години. „Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване“, призова Сандов и подчерта, че предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България и затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност. „Тази ТЕЦ е трябвало да бъде изключена от българската енергийна система още през 2011 г., но заради приватизация и придобиване и явно опъване на чадър тя е работила при същите технологични измерители и технология от преди повече от 50-60 години“, бяха думите на Сандов в края на юли.

За теца беше издадена заповед за принудителна административна мярка – „спиране на производствената дейност на Горивната инсталация на топлинна енергия, включваща Енергиен котел от 1 до 5“, като регионалната екоинспекция в Стара Загора нареди тази мярка да се изпълнява предварително, т.е. да не се чака съдебното решение по жалбата срещу заповедта. Предварителното изпълнение се допуска от закона, за да се защитят особено важни държавни или обществени интереси. Съдът обаче може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини значителна или трудно поправима вреда. Такъв е и случаят с „Брикел“, смята Административният съд в Стара Загора.

В съдебното определение, с което се спира предварителното изпълнение, изобщо не се коментират доводите на екоинспекцията, свързани със замърсяването. А те са, че има редица нарушения на условията на комплексното разрешително, водещи до непосредствена опасност от замърсяване на околната среда: експлоатация на инсталацията без потвърждение от компетентния орган; нарушаване на нормите на допустими емисии серен диоксид и превишаване по показател прах; превишаване на разрешения капацитет на енергийните котли; нарушаване на разрешеното съотношение на горивен микс при съвместната употреба на въглища и биомаса; работа на горивната инсталация без извършване на собствени непрекъснати измервания; неорганизирано изпускане на вредни вещества в атмосферния въздух; значително количество натрупан въглищен прах на площадката на инсталацията, което е

предпоставка за запрашаване и замърсяване на въздуха

Старозагорският съд обаче подробно се спира на доводите на „Брикел“. Изтъква, че това е част от критичната инфраструктура на страната, че там работят 1254 души, които ще останат без заплати, че дружеството ще понесе значителни вреди, защото няма да може да изпълнява договорите си. Въглищната централа „Брикел“ ЕАД осигурявала необходимата стабилност на електроенергийната система, твърдят от теца, и съдът се доверява. Сандов обаче говори за 1% от електроенергията на страната, т.е. този довод ужасно издиша. Предстои да видим как ще се произнесе по казуса и Върховният административен съд.

Съдът трябва да е коректив и да не допуска произвол. Да е в защита както на държавата, така и на правата и законните интереси на хора и фирми. Някои съдебни актове обаче оставят съмнението, че съдът е копирал аргументите на едната страна и тотално е неглижирал тези на другата. „Евролаб“ и „Брикел“ са точно такива казуси. А другото, по което си приличат, е, че зад тях стоят икономически интереси, които се обвързват с действията на предишната власт – на ГЕРБ, която сега търси реванш. И прозира желанието на съда да играе контра срещу една слаба власт, за да се прикрепи към силната.

Публикуваме текста на Доротея Дачкова, Сега, със съкращения.

Прегледана: 209095

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече