Държавната телевизия показа „скандалната“ снимка с Кирил и Лена, а с чекмеджето кога?

0

Една “скандална” снимка обиколи за часове социалните мрежи и даде хляб за спекулации на тролове, хейтъри и близки до ГЕРБ и Борисов анализатори, журналисти и лидери на обществено мнение. Впоследствие се оказа, че снимката няма нищо общо с реалността. Неин горд автор – Българската национална телевизия. Въпросът е – защо обществената медия пусна в рамките на минути една свободна за интерпретации снимка, а удобно спести скандалните фотоси от Борисовата спалня, на която се виждат кюлчета, пачки евро и пистолет.

Въпросът може би е реторичен. А отговор може да се потърси и в това кой точно управлява Българската национална телевизия. Емил Кошлуков, който остана изпълняващ длъжността генерален директор след опропастен избор на негов наследник заради липсата на решение на Съвета за електронни медии, още от назначаването си на поста преди години се превърна в обект на коментари. Реакции имаше заради спорната личност на Кошлуков, биографията му и твърденията за обвързаности, които пречат на обществената телевизия да изпълнява вменената й по закон функция, да спазва всички принципи за плурализъм и качествена журналистика. 

Емил Кошлуков бе и един от обектите на обществения гняв по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през 2020 г. 

Това повдига и логичният въпрос – нарочно ли беше публикуването на манипулативната снимка на Кирил Петков и Лена Бориславова и какъв точно беше търсеният ефект? На нея изглеждаше така, сякаш двамата се държат за ръце докато напускат Министерския съвет. По-късно видео от точно този момент показа, че всъщност такова нещо изобщо няма, а различни ъгли на същата тази снимка от същата тази медия (БНТ) също го потвърдиха.  

Фоторепортери в социалните мрежи вече обясниха, че снимките минават през редакторския радар, преди да бъдат публикувани.

“Кадри, които само изглеждат някак и подлежат на извратен коментар, изобщо не стигат до редакторите”, написа Евгени Димитров, собственик на агенция “Булфото”. 

Тогава защо изобщо тази снимка бе пусната? За да даде хляб на писачите във Facebook и жълтокафявите медии за свободна интерпретация? За да предизвика несъществуващ скандал и да отклони вниманието от нещо друго? Питам само. 

И още един въпрос към Българската национална телевизия и нейното началство – когато отразявахте скандала със снимките от Борисовата спалня (онези с кюлчетата и пачките евро), защо не публикувахте снимките? Не следваха “редакционната политика” или “правата линия”?

Джесика Вълчева, Фрогнюз

Прегледана: 197530

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече