Илиян Василев: Ако ПП и ДБ се явят заедно на избори, шансът на ГЕРБ за победа отива в небитието

0

Най-важната новина от днес (сряда, бел.ред.)е предложението на ДБ към ПП да се явят заедно на изборите /предизборна коалиция/. Това е стратегически важен ход, който се надявам в ПП да оценят и приемат. Защо?

Тези избори трябва да бъдат Рубикон, между миналото /ГЕРБ и ДПС/ и бъдещето /прореформистките и антикорупционни сили/. В този смисъл те ще бъдат черно бели, екзистенциални, цивилизационни и т.н. Изборите за голямата истина, а не за подробностите.

В тази битка значение има първото място и максимално голямата победа на изборите, максималния брой гласове в Парламента, а не отделните спефицики на партиите. В българската история има един успешен опит – този на ОДС, които спечелиха изборите през 1977 година и успяха да обединят цялото многообразие от различни сили и да управляват 4 години. И с малко повече мъдрост можеха да управляват и повече, ако не беше проекта Сакскобурготски.

Формулата ОДС сработи защото приюти под крилото си всякакви антикомунистически сили. В днешния случай „лепилото“ са антикорупционни, антимафиотски интереси.

Мога да ви изброявам плюсовете на подобна предизборна коалиция на ето още най-важни:

1. Ще обере вота, който получава победителя именно защото има най-големи шансове. Този вот е около 5 процента, нарича се суинг вот, на тези които вървят с победителите.

2. Ще демобилизира ГЕРБ защото шансът им да спечелят изборите отива в небитието, а от там логиката на избирателите им /по-голяма част гласуват за власт/ да повторят вота си за тях намалява. Защото ГЕРБ и ДПС ще видят власт през крив макарон.

3. Аргументът против – че ще загубят част от основния си електорат – твърдите привърженици, макар и да има известна тежест, е повърхностен. Всеки политически ход има ползи и загуби. Но по пътя ще се спечелят повече гласове, отколкото ще се загубят. При всички случаи изобилието от избори изтощи мобилизационния ресурс по отделно на партиите.

4. Може да се разпределят и ПП да се върне към народняшкото говорене и центристки позиции, а ДБ да си развие темите в своето поле. Но главното говорене ще бъде мафия/антимафия, корупция/антикорупция.

При всички случаи ще бъде силен мобилизационен ход.

Не че не може да се явят отделно, но поотделно, ще загубят тези 5 процента допълнителен бустерен вот за формиране на мнозинство, който България в момента ще даде именно, за да се излезе от цикъла нестабилни правителства. А това е ключова аргумент и актив.

България е уморена от избори и ще даде бонус на този, който може да се откъсне като печеливша комбинация за изборите.

Който разбрал, разбрал.

Илиян Василев, Фейсбук

Прегледана: 197575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече