„Промяната“ има юридически проблеми: Все още не е партия, а търговската марка е обект на спор

0

Макар парламентарните избори да са на хоризонта, „Продължаваме промяната“ (ПП) има два базови юридически проблема. Тя все още не е партия, а названието й като търговска марка е обект на спор, пише в. Сега. 

Учредяването на ПП се състоя през април. Но тя не само не е регистрирана до момента, ами и не е направила нужните стъпки. От Софийски градски съд, който поддържа регистъра на политическите партии, съобщиха пред „Сега“, че документи за регистрация тя не е подавала. Теоретично това не би трябвало да е проблем, тъй като се говори за избори най-рано през септември, тоест има време до тях. Но участието във вота се заявява в ЦИК не по-късно от 45 дни преди датата на гласуване; дотогава ПП трябва да е вписана съдебно, за да се яви като партия – ако се бави сега, може да се появят трудности при обжалване или протестиране на регистрацията.

Както е известно, на предишните избори ПП не участва като партия. Яви се под формата на коалиция между партиите ВОЛТ, Средна европейска класа и „Социалдемократи“.

Към марката пък претенции има добричкият кмет Йордан Йорданов, който на местния вот през 2019 г. ползва като име и лого девиза „Продължаваме промяната на Добрич“. През септември 2021 г, когато се ражда идеята за ПП, Даниел Лорер подава заявление в Патентното ведомство; скоро Йорданов входира оспорване, а и сам подава заявка за регистриране на марката. Развитие по случая към момента няма, а и едва ли се очертава, предвид дългите срокове при подобни процедури. Така заявлението на Лорер остава блокирано. Спорът за търговската марка няма отношение към партийната регистрация, но може да попречи при търговска, издателска, рекламна и други видове употреба на названието.

Прегледана: 193780

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече