Хиновски: Забраната за шистов газ дойде от „Газпром“

0

„Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 г. и са приключили през 2011-а. Те показват, че в Етрополската формация и Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много високо ниво. Смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийният експерт. Това заяви председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„България може да стане енергийно независима“, категоричен е експертът

В България има големи залежи от природен газ, което плаши монополиста „Газпром“. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.


„Има задълбочен анализ на голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 г. Според цифрите към 2011-а България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза”, посочи още той пред Нова телевизия. По думите му другите ппрогнози са за 150 млрн. и 12 млн.


По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен. „Въпросът е защо от 2011 г. тези резултати притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 г. приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.


Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация. „Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните. В добива на шистов газ вече не се използват химикали, което беше основното притеснение. Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”, коментира още Хиновски. И призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.

Прегледана: 183345

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече