Андрей Райчев: Правителството ще падне

0

Правителството ще падне, управляващите не успяха да направят общобългарска позиция, която да е приемлива за повечето българи. Това казва социологът Андрей Райчев в интервю за вестник „Филтър“. Публикуваме пълния текст:

– Господин Райчев, правителството на Кирил Петков е в най-тежката ситуация – война, икономическа криза, сега и газова, всички очакват всеки момент коалицията да се разцепи, особено след като заради спирането на газа от „Продължаваме промяната“ заявиха, че ще подкрепят изпращане на оръжие за Украйна. Това ще събори ли кабинета категорично, ако БСП изпълни заканата си да го напусне?

– Да, правителството ще падне. Не мога да кажа точно по какъв сценарий, но със сигурност те не успяха да направят общобългарска позиция. Това е тяхната позиция, която защитават, както всеки защитава своята. Но не направиха политика, която да е приемлива за повечето българи.

И е напълно възможно Корнелия Нинова да напусне коалицията при такава ситуация, защото, ако не го направи, тя няма да получи един глас на избори. По принцип две трети от българите не са съгласни с изпраща-нето на оръжие, но нейният електорат особено, и ако тя остане, просто няма смисъл повече да се явява на избори. За какво да се явява?

– Грешка ли беше това пътуване до Киев на управляващите, в което БСП отказаха да участват? Или на фона на призива на премиера да се дарява по една заплата бледнее?

– И двете са детски работи. Каква е причината да идат в Киев? Да разберат какво става там, все едно не се разбира какво става. А това за едната заплата дарение е уникат в световната история, хората може да събират, за да помагат – например с вас да дадем по 10 лева, за да се наяде някой, или понеже е ранен – дайте да му купим лекарства и бинтове, но да събираме пари, за да си купи някой пистолет и да застреля друг, такова нещо не съм чувал. Освен това не съм забелязал българите да тичат масово по улиците и да се чудят какво да си правят заплатата.

– Вицепремиерът Асен Василев опре¬дели позицията на президента срещу оръжие за Украйна като позорна, в отговор на което Румен Радев при¬зова кабинета да каже обслужва ли чужди интереси. В същото време той атакува и Корнелия Нинова. И досега имаше напрежение и по двете линии, но защо в този момент ескалира толкова много?

– Президентът много дълго мълча, накрая не издържа и обяви война на Кирил Петков и Асен Василев, а те реагират неразумно, като го обвиняват във всички смъртни грехове. Започва война, това е. Румен Радев мина в настъпление срещу тях и това ще им струва страшно много, защото половината им престиж се дължи на него. Те, ако си мислят, че са се обособили самостоятелно от него, много бъркат, сега той се отървава от тях.

Президентът напада и Нинова – защото той й каза: ти всъщност даваш оръжие на Украйна, а за левите, нейните хора, това е неприемливо. Тя също минава в битка с него, като му отговори, че се е съюзил с Борисов. Чудех се кога ще стане това и донякъде се радвам, че не настъпи по психологически повод – те не се обидиха един друг, той например дори не произнесе името й, нарече я икономическия министър. Така че в момента се оформя нова ситуация на съюзяване, разместване и големият политически трус е сигурен.

– А според вас истина или спекулация е това, което каза Нинова – че Радев е създал „Продължаваме промяната“, за да убие БСП?

– Той не е създал „Продължаваме промяната“, а намери тези министри, те бяха много популярни, помогнаха му без всякакво съмнение служебното правителство да се радва на успех, но сега разводът между тях е много тежък.

– На фона на всичко това лидерът на ГЕРБ очевидно се чувства все по-силен, отново е първа политическа сила, като че ли обаче не бърза чак толкова за избори, които дори да спечели, няма как да управлява сам?

Ние се подредихме по един, честно казано, леко безумен начин начело на антируската позиция. На България нито исторически, нито като размер й подхожда това, за Полша разбирам, там има много исторически обстоятелства, но за България е смехотворно, българският народ не мисли като поляците. И ако сега повишат цената на газа с 50%, защото поя¬вата на посредници води точно до това, бизнесът няма да може да произвежда, след което ще трябва да затвори и индустрията ще колабира. Както стана през 90-те години, видели сме го това.

– На фона на всичко това не сме ли в патова ситуация, твърди се, че президентът вече подготвя нов служебен кабинет, но след него ще трябва да има нови избори, които изглеждат не¬приемливи – какви са прогнозите ви?

– Ситуацията е толкова необичайна, толкова са тежки тези въпроси, които трябва да бъдат решени. Единият вариант, разбира се, е изборй, но не се вижда такава сила, както когато Слави се появяваше, когато ПП идваха, на която народът да поръча: хайде, вие се оправяйте. За „Възраждане“ е изключено, прекалено са крайни, българите не обичат крайности, от 20 години строго гласуват за център, последният нецентрист, когото избраха, беше Иван Костов.

Стефан Янев също е център, но във всеки случай няма такъв като царя, Бойко и третия и четвъртия цар, както шеговито наричам Трифонов и Петков. Затова смятам, че изборите по-скоро не са вариант, а да се направи някакъв кабинет в рамките на този парламент, който да изкара до септември догодина (тогава са местните избори, б.р.).

– Но какъв би могъл да е той при тези тежки различия между играчите в парламента?

Може да се измисли нещо с някаква подкрепа, един Господ знае, със сигурност изключвам само вариант, при който Бойко Борисов се съгласява Кирил Петков да е премиер. В този смисъл той няма шанс още веднъж да бъде избран.

– Да, очевидно там войната вече е лична…

– Ами извинете, ако аз ви арестувам, как точно ще се държите с мен?

– Споменахте темата Северна Македония, която също е критична за този кабинет, но и за всеки бъдещ – като че ли историческият спор между София и Скопие изглежда неразрешим, а и мнозинството в двата народа не е склонно на компромиси. Или?

– Македонците са сигурни, че ние ще от¬стъпим, както бяха сигурни и за Гърция години наред, но накрая чудесно си подписаха името Северна Македония. Това е дежавю, те си мислеха, че не може гърците да се опънат на САЩ и Европа, да де – ама може, както се видя. Тяхна- та увереност ми се струва малко като, как беше: „Луно, луно, земьо мадеконска…“.

Но доколкото знам българският народ ще стиска зъби желязно и ще каже „не“, затова всеки политик, който посегне да каже „да“, трябва да знае, че ще има неприятности с тези, които са го изпратили да преговаря. Между другото Алексис Ципрас си отиде така от политиката – гърците не бяха съгласни и с името Северна Македония, но той подписа и всъщност направи услуга на страната си, защото Гърция се беше докарала до лека изолация по този въпрос.

Източник: в. „Филтър”

Прегледана: 181140

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече