„Със спирането на газа Русия се самозастрелва“

0

Със спирането на газа за страни от Европа Русия се самозастрелва. Това каза в ефира на бТВ енергийният експерт Васко Начев. „Газът е важен за Европа, но той е много по-важен за Русия. Тя ще се самозастреля, ако посегне на газа тотално да бъде спрян към Европа“, каза той и прогнозира, че ще дойде време руснаците да се молят на страните от Стария континент да им продават газ.

Експертът определи пълното спиране на подаването на синьо гориво по газопровода „Ямал“ като техническо. „Ако руснаците искаха да покажат на Европа кой кара влака, не мисля че щяха да го спрат само за няколко часа, а ще бъде поне за няколко дни. Иначе ефектът ще бъде нулев, както наблюдаваме с вчерашното спиране“, смята той.

На въпрос дали Германия ще е следващата държава, след България и Полша, на която ще бъде спрян газът, Начев прогнозира развръзка на ситуацията, отколкото задълбочаване. „Очаквам на 9 май Русия да каже, че е по-благосклонна и там ще намерят някакво

палиативно решение в стил и вълкът сит и агнето цяло, което ще е за местна консумация,

за да се покаже колко мощна е като държава. В същото време те си дават сметка, че така няма как да продължат нещата, защото идва време за следващите плащания.“, прогнозира експертът.

За България, Начев смята, че можем да се разделим напълно с руския газ, но само при условие, че доставките от „Газпром“ не бъдат спрени изцяло и за други страни в Европа. Според него има три вида спекуланти – чисто финансови, чисто политически и финансово-политически и в момента всички те жънат пускат всякакви версии. На въпрос за посредниците, експертът каза, че посредник би имало, ако на входа на българо-турската граница на станция „Странджа“ застане не „Булгаргаз“ а друга фирма. „При всички други варианти става дума за търговец, който доставя газ за България, независимо от къде. В момента няма как да идва газ за нашата страна от Русия. Всички твърдения, че това бил пак руски газ,

показва незнанието на тези хора как се извършва търговията“,

поясни той.

Начев припомни, че докато продължава войната в Украйна няма начин да се преговаря с Русия за доставки на природен газ. По думите му, ако днес бихме имали дългосрочен договор по референтна цена на „Хенри хъб“ (в щата Луизиана, САЩ), която е най-ликвидната борса в света, цената за България на газа щяла да бъде 70 лв. за мегаватчас.

В ефира на БНТ предприемачът Красимир Дачев пледира, че плащането в рубли на доставките на газ от Русия би ни струвало по-евтино, отколкото от алтернативни източници, които ще са с 30-40% по-скъпи. Икономистът Петър Ганев репликира, че за последната година природният газ е поскъпнал 9 пъти, още преди да има дебат за плащане в рубли и спиране на доставките. По думите му, въпросът сега е не дали сме платили в рубли или те ни спряха газа, е дали има или няма газ. Според Ганев много пъти в годините назад заводи, използващи големи количества метан, са спирали работа. Той даде за пример торовият комбинат в Девня, който по тази причина вече

използва за суровина за производството си амоняк и е много по-малко зависим от газа.

„За цените на тока и газа трябва да има широка мярка за подпомагане от страна на държавата на засегнатите. Все пак трябва това да се прави за фирми, които наистина са поставени под натиск. Има компании, които в момента имат рекордни печалби за последните 10 години от продажбите на продукцията, която е поскъпнала. На тях какво да помагаме, макар че и в момента това се прави. Има други, които пък са наистина пред затваряне“, смята икономистът.

Относно цените на горивата по бензиностанциите, Васко Начев пък припомни как цената руския петрол „Уралс“, ползван от рафинерията на „Лукойл“ в България е с 37 долара за барел по-евтин от сорта „Брент“. „КЗК трябва да си влезе в ролята и да провери механизма, по който се случват тези неща. Там имаме посредник. България обаче мълчи за вноса на нефта, преработван в рафинерията“, каза той.

Прегледана: 181775

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече