Какво ни остави ГЕРБ: Сделки за милиони цъкат като бомби

0

Задънена улица в управлението и тежко задкулисие може да костват на държавата десетки милиони левове от хазната заради необезпечени сделки за кредити, застраховани в една от най-строго пазените от няколко правителства поред държавни агенции. „Уикенд“ представя на вниманието на читателите си и управляващите разследване за неописуемия абсурд, царящ в ключовото звено под шапката на Корнелия Нинова като вицепремиер и икономически министър – Българската агенция за експортно застраховане.

Това ще се окаже институцията с най-затворената за обществеността дейност и власт в нея, абсолютно несменяема, вече четвърти пореден кабинет. А прозрачността в управлението, обявена лично от премиера Кирил Петков в Българската агенция за експертно застраховане (БАЕЗ), е заменена от сенчести назначения, вътрешни скандали и политически чадъри, опънати още от 2018 г. насам. Големият въпрос е кой пази БАЕЗ и защо?

Агенцията за експортно застраховане е специализирано застрахователно дружество, което предлага застраховки на плащания при износ и сделки на територията на страната. Съвместно с търговските банки, опериращи на българския пазар, БАЕЗ е разработила и схеми за застраховане, които улесняват финансирането на дейността на своите клиенти.

А дейността й е неразривно свързана с прехвърлената вече към Министерството на иновациите и растежа Българска банка за развитие. Обстоятелствата по разделянето на ББР и БАЕЗ към два различни принципала (Даниел Лорер и Корнелия Нинова съответно – б.р.), все още са неясни, с липса на аргументи, а мотивите защо това се случи, през ноември при преговорите за съставянето на коалиционното правителство, така и не станаха известни.

Как гърмят сделки и защо Кирил Петков мълчи?

Още когато докосна властта за първи път през май 2021 г. с назначаването му като служебен министър в кабинета на Стефан Янев от президента Румен Радев, Кирил Петков подхвана със замах тройката проблемни дружества – ББР, БАЕЗ и ДКК. И докато успя да надделее за първото така, че шефските постове да бъдат освободени, то за БАЕЗ всяка развръзка вече изглежда невъзможна в полза на държавата.

„Започваме да имаме един и същи опит, какъвто видяхме в ББР и при БАЕЗ. Получих писмо в петък, че не могат да ни предоставят застраховките, защото били банкова тайна. Моята първа стъпка е да назнача нов одитен комитет и да поискаме от него застраховките“, разкри Петков още в края на май миналата година.

По думите му, даването на застраховки за кредитен риск е много аналогично на това, което се случва в ББР по онова време. „Един от управителите в ББР е и бивш управител на БАЕЗ“, разкри тогавашният икономически министър. Ставаше въпрос за Панайот Филипов, който по информация на източници на „Уикенд“ продължава да дърпа конците в институцията и досега.

В действителност Кирил Петков назначи още през май миналата година Комисия по прозрачност и контрол, която е излязла със становище за установени нередности, изразяващи се в премахнати максимални рамки ограничения за сделките на БАЕЗ и размерите на застрахованите заеми.

Това действие на Управителния съвет се е случило още през 2019 г. по времето на назначените година по-рано Момчил Ройнев и Панайот Филипов в него. Във въпросната комисия по прозрачност и контрол, назначена от Кирил Петков, са участвали и самите Даниел Лорер и екс служебната икономическа министърка, сега шеф в Холдинг БДЖ Даниела Везиева.

Лорер даже я председателства. Същите излизат със становище, че БАЕЗ е започнала да застрахова огромни кредити и рисковият профил на дружеството вече е сменен, като размерите на сумите категорично не отговарят на капацитета и капитала на агенцията.

Хазната плаща десетки милиони

Застраховани са много големи по размер кредити, някои от които на стойност от над 5 милиона лева, отпуснати на компании в незадоволително финансово състояние с минимална обезпеченост или пълната й липса. На практика това означава, че в случай, че някои от тях „изгърмят“, държавата ще трябва да плаща от бюджета си десетки милиони левове.

Вследствие на становищата от Комисията по контрола, Петков назначава одитен комитет. От своя страна, той изисква данни от Управителния съвет, който обаче отказва всякаква информация – казус, с който премиерът се сблъска и с ББР, и с ДКК.

По същото време се публикуват и конкурсите за нов Надзорен съвет на БАЕЗ, но назначените нови членове са с вързани ръце, тъй като са принудени да работят със старите и де факто не могат да повлияят на нито едно решение на двойката Ройнев-Джизова, работеща, както се говори упорито из коридорите на властта, под давлението на Панайот Филипов.

Въпреки че Кирил Петков иска ясно одитиране на БАЕЗ и прозрачност в управлението му, като дава заявки за това, всъщност той остава единствено с устна заявка за промяна. Одитният комитет така и не успява да се сдобие с данни за действителното състояние на дружеството и търпи отказ след отказ за предоставяне на информация. А агенцията продължава да застрахова кредити на предприятия със съмнителна обезпеченост.

Идва ред за втория служебен кабинет на Радев, в който икономически министър вече не е Кирил Петков, а Даниела Везиева. Тя също декларира, че ще подхване БАЕЗ, но единствено предприема козметични промени в Одитния комитет.

Доклади от него продължава да няма. Няма и натиск от министъра това да се промени.

Вместо резултати, Везиева урежда на работа в комитета свои приятелки – вицето си Ивелина Пенчева и екс депутатката от „Обединени патриоти” (член на ПП „Атака“ – б.р.) Маргарита Николова. Промяна за БАЕЗ не настъпва от тези ходове.

Прегледана: 164555

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече