Депутат: За горите продължава да се мисли по модела на ГЕРБ

0

Горите започват да се използват не за постигане на обществени цели, а за чисто партийни цели – да се изградят партийни структури, подготовка за избори и прочее. Продължава да се мисли по модела на ГЕРБ. Подходящи функционери са сложени да управляват тази система, за да се улесни източването на пари.

Това заяви в предаването „Алтернативата“ Александър Дунчев, депутат от ПГ “Продължаваме промяната”, който е член на Комисията по земеделие в парламента, а преди това бе директор на Агенцията по горите и дългогодишен природозащитник.

„Войната за горите продължава. Стана ясно, че такава ще има още когато се подписваше коалиционното споразумение, защото се взе едно грешно решение да се раздели горската система и част от горските предприятия да останат в БСП и тепърва да се решава къде да отиде Агенцията по горите като контролен орган“, заяви Дунчев.

По думите му схемата с източването на пари се случва чрез нагласяване на търгове така, че да се печелят от конкретни фирми. Поставят се конкретни условия, на които да отговаря само една единствена фирма, а поставените начални цени са в пъти под пазарните.

„Спечелилата фирма купува дървесина на цени 2-3 пъти под пазарните. Разликата води до загуби за 20 милиона лева само в района на Родопите. На ниво държава въз основа на дългосрочни договори за концесии със същата схема са източени още 17 милиона лева“, посочи Дунчев.

Цялата информация за проверките е предадена на ДАНС, които да направят проверка.

Прегледана: 171050

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече