Юлиан Попов: Абсурд е, че някакъв държавен наместник може да решава вместо гражданите

0

Публикацията е от фейсбук страницата на бившия министър Юлиан Попов по повод новината, че областният управител на София еднолично е спрял преименуването на алеята пред руското посолство в столицата на „Героите на Украйна“

Абсурдът с блокирането на преименуването на алеята пред руското посолство на Героите на Украйна не е само в това, че Слави Трифонов, който не заема никаква длъжност в държавата, не е депутат или каквото и да било друго, не ще новото име.

Много по-големият абсурд е, че някакъв държавен наместник, наречен областен управител, може да се разпорежда с неща като имената на улиците в града.

Давате ли си сметка колко несъстоятелно е това?

Жителите на София гласуват, избират си кмет (добър или лош), избират си общински съветници (добри или лоши), районите си имат свои кметове (добри или лоши), тия избраници решават да кръстят улица с някакво име (добро или лошо), съобразяват се със закона (добър или лош) и от изневиделица се появява някакъв държавен чиновник, който казва “не, вие не може да решавате как ще се казват улиците във вашия град”.

Защото така решил той.

Няма закон, няма съд, няма избори, няма допитвания. Така решил чиновникът. Махнете институцията Областен управител!

За каква демокрация може да става дума ако един град не може да решава сам елементарни неща. Областният управител е един безобразен административен израстък, който трябва да се отстрани.

Знам, колкото повече нелепи институции има (като министерството на туризма и областния управител), толкова повече кресла има за раздаване на безполезни лоялни хора, които са готови да пречат в името на преразпределението на държавните блага.

Ако обаче искате да оправите тази държава, изрежете всички паразитни институции, опростете държавния апарат, и дайте на хората правото да си кръщават улици, да си слагат и махат паметници и да дишат.

Прегледана: 171055

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече