Иван Ланджев: Интелектуалци путинисти няма

0

„Големите съвременни руски писатели до един са против Путин“, заяви в предаването „(О)позиция“ на „Сега“ поетът и д-р по руска литература Иван Ланджев. „През неговите 22 години управление мнозина бяха прогонени от страната или маргинализирани. Поетът Дмитрий Биков беше тровен. Световният шампион по шахмат Гари Каспаров бе бит и арестуван по митинги. Той предупреждаваше още преди Крим, че Путин няма да спре. Още тогава Каспаров сочеше паралелите с Хитлер, а хората и на Запад му се смееха“, припомни той.

Поетът се обяви срещу отричането на шедьоврите на руската култура. „Руската култура обикновено е била контра на руското самодържавие. Ако човек действително е русофил, той няма как да обича това, което прави Путин – не само в Украйна, но и със самата Русия“, обясни Ланджев. „Това, което се случва в момента там, е класически построен фашистки режим – потискането на гражданските свободи, на свободата на изразяване, на медиите, репресиите над журналисти.“

Незаемането на категорична позиция от мнозина наши интелектуалци поетът определи като „зле разбран плурализъм, който всъщност е снишаване“. „Когато човек изпадне в такава морална пропаст, че започне да говори по телевизията глупости като „на война няма виновни“, може просто да се запита какъв е залогът на двете страни. Ако Путиновата армия в момента спре да воюва, няма да има война. Ако Украйна спре да воюва – няма да има Украйна“.

„За съжаление, войната срещу обективната реалност и здравия разум у нас се води отдавна“, припомни Иван Ланджев. В момента се поставя под въпрос дори такова очевидно нещо като дали има война – така както преди се поставяше под въпрос дали има вирус, на фона на умрели милиони хора по света. 

Източник: В. Сега

Прегледана: 173105

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече