Депутатка от „Възраждане“ предизвика мега скандал с пост във Фейсбук

0

Партия „Възраждане”, известна с проруските си изяви от началото на войната в Украйна, този път успя да възмути всички посланици на ЕС у нас.

„Заслугата” е на депутатката от партията Елена Гунчева. Във Фейсбук тя възхвалява военните възможности на Русия да удари по българското правителство и американското посолство в София. Това не е първият случай, в който депутатът предизвиква скандали с изявленията си. Досега обаче те поне се ограничаваха в пределите на българската политика, пише в. Сега.

Историята е следната. На 19 март Гунчева уверява в социалните мрежи поддръжниците на „Възраждане”, че ако България изпрати ракети на Украйна, руските „високоточкови оръжия” (бел.ред. – всъщност оръжията се наричат високоточни) могат точно да улучат Министерския съвет. И предлага да се пратят на руснаците координатите на американския посланик Херо Мустафа у нас. В поста се използват обидни прозвища спрямо българския премиер и чуждия дипломат.

Интересното е, че първата реакция идва от „Възраждане”. Гунчева получава нареждане от партийното ръководство да изтрие публикацията си, за което сама признава в друг Фейсбук пост.

От страна на българския парламент отговорът закъснява доста. Едва на 28 март председателят на Народното събрание Никола Минчев обявява във Фейсбук, че „подобни изяви са недостойни и недопустими” за български депутат. „Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. Всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл.29 на Виенската конвенция”, допълва шефът на парламента.

Изявлението му окуражава чуждите посланици да се обединят, като излязат с обща декларация, която беше публикувана от френското посолство у нас. В документа те приветстват думите на Минчев, осъждащи заплахите към българското правителство и към акредитирани посланици у нас. „Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества”, заявяват дипломатите.

Учудващото е, че самата Гунчева, вместо да се сниши, действа дори по-яростно. След изявлението на Минчев, тя публикува във Фейсбук собствена позиция, озаглавена „декларация”. Депутатът изоставя уважителния тон към председателя на Народното събрание, към което тя самата принадлежи, и се обръща към него с пренебрежителното „Минчев”. След което надълго и нашироко обяснява, че управляващите въвличат България във война с Русия, обвинява членовете на правителството, че „шестват под знамената на съюзници на ИДИЛ, на нацистки символи и нецензурни надписи”, а колегите си депутати – че „употребяват забранени субстанции” в сградата на парламента. А накрая напада председателя на Народното събрание, че проявява „угодническо отношение към чуждо посолство”.

Заяждането с Минчев продължава и по-късно. В друг пост Гунчева настоява той да коментира искането на съпредседателя на ДБ Христо Иванов за разполагане на съюзнически войски у нас. Тя самата определя думите му като „предателство и измяна”.

Замесването на чуждия дипломатически корпус и на други политически сили, а и надъханото отношение на депутата, показва, че скандалът няма да приключи. Вероятно ще се прехвърли в пленарната зала на парламента на заседанието му в сряда.

Прегледана: 133880

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече