Наглост! Борисов се сравни с опозиционера Навални

0

В емоционално изявление пред журналисти водачът на ГЕРБ Бойко Борисов направи абсурдно сравнение между задържането си от МВР и репресиите над известния руски опозиционер Алексей Навални – политик, който за разлика от неговото 12-годишно присъствие във властта, никога не е участвал в държавното управление.

„Ние в момента имаме като в Русия Путин с Навални, същата ситуация. Разпорежда и всички – так, так, так – айде, отивайте. Още девет, още осем, още седем години затвор. Абсолютно същата ситуация. Важно е да не им обясняваме защо са взели нови заеми, защо крадат газ, да не им пречим да откраднат житото – а като си в ареста, това не можеш да го правиш”, обяви Борисов по повод отношението на управляващите към него на брифинг в партийната централа.

В същото време, той заяви, че причината за неговия и на съпартийците му арест е в подкрепата, която партията му обеща за евентуални доставки на българско въоръжение и боеприпаси за Украйна. На 16 март бившият премиер се срещна с посланика на Украйна и му обеща, че неговата партия ще подкрепи в българския парламент исканията на воюващата страна за доставка на въоръжение и муниции. „В четвъртък ме арестуваха, за да може, ако влезе в парламента такова решение, ГЕРБ да е обиден, възпален и да не го подкрепи”, твърдеше Борисов.

ЗА АРЕСТА

Лидерът на ГЕРБ подробно и емоционално описа влизането на полицията в дома му в Банкя: „Беше толкова внезапно и изненадващо. Те ме свариха на масата, с децата. Претършуваха абсолютно всичко, като почнаха от кухнята – дивани, чинии, тенджери, всичко! От там по двора – всичко пред детето се случва. От там, където спя – дрехи, чорапи, всичко. И върви един, и снима, белким да намерят нещо. Както Рашков (вътрешният министър – бел. ред.) изплю камъчето, търсят злато и пари. Никога не съм имал златни кюлчета. Никога Горанов (арестуваният бивш финансов министър – бел.ред.) не ми е донасял пари. От гаража, мазето, по етажите до таванското, пак двора – и не могат да намерят нещо да покажат! Тефтери, какво имаше, всичко! И накрая подписват протокол за изземване, претърсване, какво беше още – и пишат: не се намира.”

Той продължи с разказ за изненадата си, когато разбрал, че акцията няма да се ограничи с претърсване: „Подписват го и аз мисля, че си отиват. Те викат: Казаха да ви арестуваме. Бяха 20 души, всички тършуват. Взели поемни лица от Симеоново, разбрах, курсанти. Треперех да не ми похвърлят нещо. Едно златно синджирче от каратист, което имах, с кръстче, ама то сигурно е 15 грама. Викам, като нищо не е констатирано, кое е неотложността сега, за да ме разкарвате като панаирджийска мечка. Само че те пуснали по-рано прессъобщение, почнали да се събират хора, заградиха къщата. И аз го ударих на молба – да пуснат колата, да излезем да ме арестуват, да не стане бой в демократичната държава. Приемам, че изпълняват заповеди, но пред детето не трябваше такива работи.”

ЗА ПЕТКОВ

Водачът на ГЕРБ засегна и въпроса за свидетелските показания на премиера Кирил Петков, като го обвърза със санкционираните по американския закон „Магнитски” Васил Божков и Делян Пеевски. „Тук премиерът става свидетел на човек с Магнитски. Вие сте ме питали 100 пъти за Пеевски, който е депутат от друга парламентарна група. А сегашният премиер е свидетелят. Значи той е трябвало да е контактувал, за да бъде свидетел”, обясни не съвсем ясно Борисов пред журналистите. Остана впечатлението, че намеква за връзка между Петков и укриващия се в Дубай хазартен бос.

По-късно той добави, че разполага с информация, че управляващата коалиция ще се разпадне, и Петков казал, че му трябва за следващата предизборна кампания да каже, че е арестувал предшественика си във властта.

Прегледана: 140680

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече