„ГЕРБ не иска бързи избори, а само правителството да се пържи“

0

„Прагматичният и пряк интерес на всички участници в управляващата коалиция е да стоят в нея и да не излизат. Никой няма интерес от бързи избори. Прекият интерес и на ГЕРБ, и на „Възраждане“, които доста синхронно се движат с тях напоследък, и на ДПС също е да няма бързи избори. Напротив, техният пряк интерес е в тази световна криза с цените това правителство да се пържи, това правителство да бъде клатено постоянно“.

Това заяви политологът Първан Симеонов по БНТ по повод шансовете управляващото мнозинство да се разпадне бързо и да се отиде пак на предсрочни избори. Според него ГЕРБ и ДПС са доволни от ролята си на опозиция в момента. „Защото ГЕРБ и ДПС са много опитни играчи и могат да клатят. Прекият интерес на тези формации е управляващите да стоят на топа на устата“, коментира още той.

Според Симеонов промяна в ситуацията може да се очаква догодина, когато в страната ще има местни избори. „След някои и друг месец и като наближат местните избори може да се мисли за ново раздаване на картите. Около тези избори и партиите от коалицията може да станат конкуренти. Но на първо време това правителство може да поостане, защото дори неговите конкуренти не искат да го свалят, а искат да го пържат“, поясни той.

Ситуацията с конкуренцията между управляващите в момента и ГЕРБ напомня за времената, когато управляваше ГЕРБ, а БСП беше основна опозиционна сила, заяви още политологът. „Помните ли ГЕРБ и БСП колко дълго живяха така? Борисов излизаше с една пресконференция, а след него Нинова даваше контра пресконференция. Така беше и в резултат двете партии си живееха чудесно. Не защото се обичаха, напротив – Нинова така и не беше превзета от ГЕРБ, един от малкото политици, които никога не бяха превзети от ГЕРБ. Обаче двете формации се мобилизираха взаимно. В момента ГЕРБ прави това, мобилизирайки себе си. Защото ГЕРБ знае, че главната опасност е да започнат да се разпада, когато остане извън властта. Идват местни избори, които са много важни за партията на Бойко Борисов. Там перспективите за нея този път не са много добри. Затова ГЕРБ постоянно натягат пружината и скачат, за да се държат в бойна форма. По този начин обаче те правят най-голямата услуга на „Продължаваме промяната“ и цялата амалгама. От своя страна те казват: „Това ли искате отново?“, завършва Първан Симеонов.  

Прегледана: 158050

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече