Иво Инджов: БСП е толкова „ниновизирана“, че вече никога няма да бъде значим фактор в политиката

0

„Досега в публичното пространство се знае сравнително малко за подготвяната нова лявоцентристка формация (някои говорят за социален проект като прощъпулник). Едно от сигурните неща около него, доколкото в политиката има сигурни работи, е че новото начинание вляво ще има за лица авторитетни личности с младежка енергия, повечето от които не са били партийни членове; в същото време горели в битките леви авторитети ще помагат усърдно.

Освен това, няма как новият проект да не бъде естествен коректив на БСП, която се сгромолясва и освобождава широк терен в координатната система ляво-център. На този фон идеите за създаване на опозиционно движение от опоненти на Нинова в самата БСП, групирани от платформата „Социализъм 21 век“ например, са достойни за уважение, но нямат стратегическа тежест. Дори опозиционерите да вземат връх в партията, тя е ниновизирана до такава степен, че вече никога няма да бъде значим фактор в политическия живот.


Очевидно, поне първоначално новият лявоцентристки проект ще се групира около личности, а не върху ясна идеологическа алтернатива на маргинализираната соцпартия, както отбелязват някои наблюдатели. Българското общество тепърва ще узрява за идеите на една прогресивна левица. На този етап е важно страната най-сетне да има автентична социалдемокрация.


И още едно обстоятелство, което според мен би работило за успеха й: Досега всички опити за сериозна корекция на БСП „отвън“ се проваляха поне по три причини:


– И през 1996 г., и през 2009 г., когато се появиха „Евролевицата“, респ. АБВ, соцпартията все още беше значима сила.

– Корекцията ставаше чрез късане на „живо месо“ от БСП – болезнена и неприемлива операция за червения електорат.

– Не на последно място, алтернативните партии не успяха, защото бяха подчертано лидерски. Това предреши до голяма степен съдбата на Евролевицата на Александър Томов, на АБВ на Георги Първанов и Румен Петков, и др.


Сега нещата изглеждат много по-различно, а българското общество отчаяно се нуждае от силен социален вектор!“

Иво Инджов, Фейсбук

Прегледана: 160270

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече