Темата Украйна: Война в страна с 15 ядрени реактора ще е пагубна за Европа

0

Украйна е ангажирана да търси дипломатическо решение на сегашното напрежение с Русия, каза в сряда (26 януари) нейният посланик в Япония Сергей Корсунски. Той добави, че не вижда големи шансове за пълномащабна война, но не изключва да има по-малки конфликти.

Корсунски предупреди, че атака срещу страна с 15 ядрени реактора ще доведе до опустошително регионално въздействие върху Европа.

„Вярвам, че пълномащабна война е много трудно да се очаква, но може да видим по-локализиран конфликт“, заяви Корсунски на пресконференция в японската столица Токио.

„Ако войната се случи, това ще бъде първата в историята на човечеството война срещу държава, която има на територията си 15 ядрени реактора, която има 30 000 км газопроводи и нефтопроводи, пълни с газ и нефт“, посочи Корсунски.

„Ако цялата тази инфраструктура бъде унищожена, Украйна вече я няма. Но това е само една последица. Вече ще я няма Централна Европа, а вероятно ще бъде засегната и Западна Европа“, добави той.

При аварията в ядрената централа в Чернобил през 1986 г. в атмосферата бяха изхвърлени тонове ядрени отпадъци. Разпространената радиоактивност достигна големи части от континента и причини скок на раковите заболявания в по-близките райони.

Посланикът на Русия в Австралия Алексей Павловски заяви в сряда, че Русия не планира да нахлуе в Украйна.

„Изобщо не възнамеряваме да нахлуваме“, каза Павловски пред местно радио.

„Нашите войски на границата не са заплаха, те са предупреждение. Предупреждение към управляващите в Украйна да не се опитват да предприемат безразсъдна военна авантюра“, каза той.

„Що се отнася до санкциите, мисля, че вече всички трябва да разберат, че това не е езикът, който трябва да се използва, когато се говори с Русия. Санкциите просто не работят.“, заяви руският дипломат.

Източник: ЕURACTIV.com with Reuters, превод: Антония Коцева

Прегледана: 160675

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече