Трябва ли да влязат в затвора докторите, които разпространяват фалшиви новини за ковид?

0

Трябва ли да се предприема нещо срещу лекари, които разпространяват фалшиви новини? И какво още чакаме да се случи в най-слабо ваксинираната държава в ЕС, която оглави различни класации по най-висока смъртност от Ковид?

Автор: Петър Чолаков, Дойче Веле

Твърдения на доц. Мангъров – а именно, че в България имало „564 души починали от ваксина срещу Ковид“ – бяха опровергани от Министерството на здравеопазването. Това не е първият случай, в който думите на г-н Мангъров се разминават с фактите. Статистиката е категорична: над 93% от починалите от Ковид у нас всъщност не са ваксинирани. Причинно-следствената връзка е противоположна на тезите на Мангъров.

Трябва ли нещо да се предприеме в случаи с „експерти”, които, по думите на председателя на БЛС д-р Маджаров, „разпространяват фалшиви новини” и следователно не могат да бъдат наричани лекари?

Свободата на словото е свещена в едно демократично общество. Не всички мнения обаче имат еднаква валидност. Правата и задълженията са двете страни на една и съща монета; те са неразривно свързани. Упражняването на „моето право” не трябва да застрашава другите хора.

Всички гледни точки с еднаква тежест?

Нужно ли е, например, авторите на документален филм за борбите за граждански права на афроамериканците да отразяват най-подробно и гледната точка на представители на Ку-Клукс-Клан? И допустимо ли е гледната точка на някой нацист да се представя като еднакво приемлива с тази на жертвите от Холокоста? Не, разбира се. Това е опасен, криворазбран и лъжлив плурализъм.

Ще кажете, примерът, който давам, не е точен: организациите, които изповядват расистки идеи, са незаконни, а експерти като доц. Мангъров имат право да упражняват лекарската професия. Тъкмо тази е и причината, поради която такива хора продължават охотно да бъдат канени в медиите и да им се дава трибуна, макар твърденията им да се разминават с фактите, установени от науката.

Знае се обаче, че ужасяващите последици от псевдонаучни теории, пропагандиращи например „превъзходството на бялата раса”, доведоха до обявяването им постфактум за престъпни. Расистките и други мрачни и човеконенавистни идеи се преследват и наказват с цялата строгост на закона в развитите демокрации.

Другаде повдигат обвинения за разпространяване на лъжи за Ковид-19

Какво чакаме у нас? Какво още трябва да се случи? Не е ли крайно време в най-слабо ваксинираната държава в ЕС, която няколко пъти оглави различни класации по най-висока смъртност от Ковид-19, разпространението на фалшива медицинска информация да бъде санкционирано? По света има немалко примери за лица, срещу които са повдигнати обвинения за такова поведение. В Южна Африка, например, през 2020 бе решено, че лица, които разпространяват неверни твърдения за Ковид-19, подлежат на 6 месеца затвор.

Основания за санкциониране на хора, които умишлено разпространяват фалшиви новини, има и в българското законодателство. Чл. 326 от Наказателния кодекс, например, предвижда до две години затвор за лица, които всяват тревога и паника чрез медиите или други средства, а ако от деянието са „настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева”.

Антиваксърът Венцислав Ангелов – Чикагото наскоро преби лекар, защото бил поставил ваксина, от която уж починал пациент. Ангелов, известен с политическите си провокации, присъдите си и подкрепата за Орешарски, както и лекарят Мангъров всъщност пеят в един хор. И двамата участваха в протеста на „Възраждане” срещу зелените сертификати пред парламента. На този протест бяха направени опити да се стигне до ескалация на напрежението и до щурм на Народното събрание.

В случаите с експерти като г-н Мангъров, според мен, не става дума за „свобода на словото”, а за разпространяване на неистини, опасни за общественото здраве. Остават и съмненията, че тези внушения се правят в името на користни политически цели. Липсата на политическо лидерство и безгръбначието на много медии у нас, доведоха до избуяването на ирационални страхове по повод на пандемията. Духът, уви, вече е пуснат от бутилката. Това, разбира се, не означава, че той не може да бъде натикан обратно в нея.

Кои хора са експерти

Нека обаче да допуснем, че медиите престанат да канят „експерти”, разпространяващи фалшиви новини за Ковид-19; че техните колеги-лекари решат да им наложат някакви санкции. Отделен въпрос е как точно ще стане това, при положение, че немалко лични лекари, противно на всички научни факти, отказват да поставят ваксини. Редно би било дори тези лица да бъдат изправени пред съда.

Въпросът е в това дали тези крайно закъснели действия няма да имат точно обратен ефект. Ако експерти като Мангъров и другите подобни на него бъдат санкционирани, те ще се превърнат в още по-големи мъченици в очите на антиваксърите. А позициите на любителите на конспиративните теории допълнително ще се втвърдят.

Заглавието е на редакцията.

Прегледана: 161220

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече