Даниел Смилов: Имаме нужда от правителство, което не замазва проблемите, а ги решава

0

„В момента имаме доста широко съгласие върху нещо, което за пръв път се случва в българската коалиционна история – много подробна управленска програма.“ Това каза в интервю за БНР политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Последната голяма крачка преди съставянето на правителството е изчистването на състава му, посочи политологът.

Относно конструкцията на Министерския съвет Смилов вижда „нормални размествания в министерства, леки промени в структурата“. Той е на мнение, че има баланс и не всички ключови министерства са в ръцете на ПП. Той даде примери с МВнР и Министерството на правосъдието.

Има и препъникамъни, които стоят напред, отбеляза Смилов. 

На етап сме страната да взема стратегически решения. Според ЕК те са неотложни в сферите на правосъдието и енергетиката, подчерта Даниел Смилов. 

„Затова имаме нужда от редовно правителство, което не просто да замазва проблемите, а да се опита да ги решава в дълбочина.“

По думите му голямо ограничение е липсата на конституционно мнозинство, затова трябва да се започне със законодателни промени. С такива промени може да се случи например реформа в КПКОНПИ или да бъде закрито специализираното правосъдие.

При успешни първи стъпки ще се получи инерция, която може да отвори дебат за конституционни реформи, смята Даниел Смилов.

Прегледана: 169615

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече