Шефът на БНБ: Ако България се присъедини към еврозоната, доходите ще се увеличат

0

Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите у нас. Въпреки растящата инфлация, банковата система е стабилна, обяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред бТВ. 

„Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. Предстои да видим“, посочи Радев.

Управителят на БНБ каза още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута. А влоговете на хората в лева автоматично ще преминат в евро. Но двете валути ще могат да се използват за кратко – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева.

За да свикнат хората, този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото като официална валута и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

Според нето по време на COVID епидемията банковите влогове са се увеличили.

„Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна, нямат инвестиционни възможности“, обясни управителят на БНБ.

Отчетен е и скок при покупката на жилища и в момента не може да се говори за „имотен балон“. Това обаче не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак Радев прогнозира, че тя ще възстанови нивата си отпреди кризата в края на 2022 г. Инфлацията също ще бъде стабилизирана през следващата година.

Прегледана: 165240

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече